Içisleri Bakanligindan "Seçim Tedbirleri Genelgesi"Ahmet Sertan Usul- Seçim güvenligi kapsaminda 601 bin 251 güvenlik personeli görevlendirildi - Sandik kurulacak binalarin teknik altyapisi gözden geçirilerek bina bahçesini de görecek sekilde güvenlik kamerasi ve aydinlatma sistemlerinin aktif olmasina yönelik gerekli tedbirler alinacak

Içisleri Bakanligindan "Seçim Tedbirleri Genelgesi"Ahmet Sertan Usul- Seçim güvenligi kapsaminda 601 bin 251 güvenlik personeli görevlendirildi
- Sandik kurulacak binalarin teknik altyapisi gözden geçirilerek bina bahçesini de görecek sekilde güvenlik kamerasi ve aydinlatma sistemlerinin aktif olmasina yönelik gerekli tedbirler alinacak

ANKARA (AA) - Içisleri Bakanligi, valiliklere 61 maddelik "Seçim Tedbirleri Genelgesi" gönderdi, seçim güvenligi kapsaminda 601 bin 251 güvenlik personeli görevlendirildi.

Bakanlik tarafindan tüm valiliklere gönderilen genelgede "Içisleri Bakanligi, Merkez/Tasra Teskilati Planlamasi", "Oy Verme Günü Alinacak Tedbirler", "Oy Verme Günü ve Sonrasinda Alinmasi Gereken Tedbirler" ve "Diger Hususlar" konu basliklarini içeren 61 madde yer aldi.

Genelgede Cumhurbaskanligi ve Milletvekili Genel Seçimlerinin yenilenmesine iliskin Cumhurbaskani Karari'na istinaden Yüksek Seçim Kurulunun kararinin, Cumhurbaskanligi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 14 Mayis 2023 Pazar, cumhurbaskani seçiminin ikinci oylamaya kalmasi durumunda 28 Mayis 2023 Pazar yapilmasi yönünde oldugu belirtildi.

Seçimlerin huzur ve güven ortami içinde gerçeklesmesi için alinan tedbirlerin gözden geçirilmesi ve mahallin sartlarina göre ilave tedbirler alinmasinin büyük önem arz ettigi vurgulanarak, oy verme günü öncesinde, sirasinda ve sonrasinda alinacak tedbirler siralandi.

- Seçim Koordinasyon Komisyonu olusturuldu

Buna göre, görevli kurumlar arasinda koordinasyon ve isbirliginin saglanmasi, ülke çapinda seçimle ilgili her türlü tedbirin gözden geçirilmesi ve takibi, seçimle ilgili olaylarin anlik paylasimi, seçim takvimi süresince istihbar edilen olaylara iliskin proaktif bir sekilde tedbirler gelistirilmesi amaciyla Içisleri Bakanligi bünyesinde "Seçim Koordinasyon Komisyonu" olusturuldu.

Ayrica tüm illerde vali yardimcisi baskanliginda ve valilerce belirlenecek sayida üyeden olusan "Seçim Koordinasyon Merkezi" kurulacak.

Bu merkezler Bakanlik Seçim Koordinasyon Komisyonu ile sürekli iletisim halinde bulunacak. Meydana gelen olaylarin anlik takibi ve koordine edilmesi amaciyla Içisleri Bakanligi Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) ile tüm illerde bulunan GAMER'ler 7/24 esasina göre faaliyet gösterecek.

Içisleri Bakan Yardimcisi baskanliginda Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakir, Erzurum, Istanbul, Izmir ve Trabzon illerinde tüm illeri kapsayacak sekilde seçim güvenligi bölge toplantilari düzenlenecek.

- Il seçim güvenlik planlari hazirlanacak

Valiler tarafindan güvenlik birim amirleri ve diger yetkililerin katilimiyla illerde seçim güvenligi toplantilari yapilacak. Önceki seçimlerde meydana gelen olaylar göz önünde bulundurularak risk analizleri çerçevesinde il seçim güvenlik planlari hazirlanacak.

Bu plan kapsaminda tüm kolluk birimleriyle isbirligi ve entegrasyon içerisinde bulunularak alinan güvenlik tedbirlerinin daha genis kitlelere iletilmesini saglamak amaciyla yerel basin mensuplariyla basin toplantilari düzenlenecek.

- Seçim güvenligi kapsaminda 601 bin 251 personel görev yapacak

Seçim güvenligi kapsaminda 326 bin 387'si Emniyet Genel Müdürlügü, 196 bin 197'si Jandarma Genel Komutanligi, 2 bin 800'ü Sahil Güvenlik Komutanligi ve 58 bin 658'i güvenlik korucusu ve 17 bin 209 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 601 bin 251 personel görevlendirildi.

Ayrica kolluk birimlerine ait 73 helikopter, 8 uçak, 61 IHA/IKU, 6 bin 708 ZMA, 754 TOMA araci, 244 bot/gemi göreve hazir bulunacak.

Cumhurbaskani ve cumhurbaskani adaylari, bakanlar ile siyasi partilerin genel baskanlarinin katildiklari seçim ziyareti ve faaliyetlerinde güvenliklerinin saglanmasi için gerekli tedbirler en üst seviyede alinarak titizlikle uygulanacak.

- Oy pusulalarinin tasinmasinda güvenlik önlemleri üst seviyeye çikarilacak

Sandik seçmen listelerinin bulundugu yerlerde, oy pusulalarinin basildigi yerlerde ve basimi yapilacak pusulalarin seçim kurullarina intikali sirasinda gerekli güvenlik önlemleri alinacak.

Basta güvenlik güçleri olmak üzere seçimlerde görev alacak personel, seçimlerle ilgili mevzuat, Yüksek Seçim Kurulunun ilgili kararlari ve uygulamaya iliskin diger hususlari kapsayacak sekilde hizmet içi egitime tabi tutulacak. Oy verme günü öncesi, oy verme günü ve sonrasinda kamu görevlileri ve güvenlik güçleri, idarenin tarafsizligini zedeleyici tutum ve davranislardan kaçinacak.

Kamu binalari, siyasi parti binalari, mabetler, yabanci ülke temsilcilikleri, uluslararasi kuruluslarin Türkiye'deki temsilcilikleri, seçim bürolari ve benzeri hassas noktalara yönelik alinan koruma tedbirleri gözden geçirilerek ihtiyaç halinde ilave tedbirler alinacak.

Metropol sehirler, turizm bölgeleri ve ormanlik alanlar basta olmak üzere vatandaslarin yogun bulundugu umuma açik yerler, turistik bölgeler, havaalani, deniz limani, otobüs terminali, tren istasyonu, çarsi, alisveris merkezi, pazar, metro ve benzeri yerlerde alinan güvenlik tedbirleri gözden geçirilerek artirilacak.

- Enerji dagitim merkezlerinde tedbirler artirilacak

Enerji arzinin sürekliligini temin bakimindan enerji dagitim merkezleri, dogal gaz ve petrol boru hatlari ile diger hassas tesislere yönelik koruma tedbirlerinin gözden geçirilerek gerektiginde özel güvenlik personeli sayisinin artirilmasi dahil olmak üzere güvenlik/gönüllü güvenlik korucularindan faydalanilacak ve diger güvenlik tedbirleri alinacak.

Özellikle elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amaciyla ilgili kurumlarla koordine kurularak gerektiginde kullanilmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynaklari, aydinlatma sistemleri çalisir halde bulundurulacak.

- Sandik kurulacak binalar incelenecek

Oy verme gününde elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amaciyla ilgili kurumlarla koordine kurularak trafolarin korunmasi, gerektiginde kullanilmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynaklarinin temin edilmesine yönelik tedbirler alinacak.

Sandik kurulacak binalarin teknik altyapisi gözden geçirilerek bina bahçesini de görecek sekilde güvenlik kamerasi ve aydinlatma sistemlerinin aktif olmasi saglanacak.

- Sosyal medya provokasyonlarina müdahale edilecek

Sosyal medya platformlari üzerinden özellikle 11 ilde yikici etkisi olusan deprem sürecini suistimal ve hassas konular üzerinden yapilabilecek olasi dezenformasyon, "seçim suçlari" ile "provokatif paylasimlari" takip etmek amaciyla kolluk birimlerince "bilisim suçlari ile mücadele ekipleri" görevlendirilecek. Suç unsurunun tespiti halinde gerekli adli/idari islemler ivedilikle yapilacak.

- Seçim günü devriye sayisi artirilacak

Oy verme günü emniyeti ve asayisi saglamakla görevli olanlar disinda hiçbir kimsenin silah tasimasina izin verilmeyecek. Oy kullanilacak alanlara seyyar satici ve araç girisine müsaade edilmeyecek.

Vatandaslarin sandik çevresine ulasimlarini saglayacak önlemler alinacak, vatandas iradesini baskiyla etkilemeye yönelik girisimlere asla müsaade edilmeyecek. Oy verme günü vatandaslarin sandik çevresine gidis ve gelis yollari ile sandik baslarinda çikabilecek olaylarin engellenmesi için tüm sandik bölgelerinde gerekli güvenlik tedbirleri alinacak. Motorlu ve yaya devriyelerin yer ve sayilari artirilacak.

Oy verme günü alkollü içki satilmamasi ve oy verme süresince bütün umumi eglence yerlerinin kapali kalmasina yönelik denetimler gerçeklestirilecek.

Oy sayimi ve dökümü gecenin geç saatlerine kadar sürebileceginden sandik konulan yerler ile çevrelerinin aydinlatilmasi konusunda seçim kurullari ve ilgili birimlerle koordinasyon ve isbirligi yapilacak.

- Oylarin muhafaza edilecegi binalarda güvenlik tedbirleri sikilastirilacak

Oylarin sayimi ve dökümü tamamlandiktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandik ve torbalarinin ilgililer tarafindan il ve ilçe seçim kurullarina nakli sirasinda güzergahlarda ve muhafaza edilecegi binalarda güvenlik tedbirlerinin alinmasi planlanacak.

Seçim sonuçlarinin kismen veya tamamen belli olmasindan sonra bekledigi sonuçlari alamayan kisi veya gruplarca istenmeyen olaylarin meydana gelebilecegi ya da istedigi sonuçlari alan kesimlerin genis katilimlar ile kutlama etkinlikleri düzenleyebilecegi göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alinacak.

Ayrica valiliklerce mahallin özelliklerine göre ve seçim sürecinde meydana gelebilecek hassasiyetler çerçevesinde ek tedbirler gelistirilerek uygulamaya konulacak.