Icra yoluyla çocuk teslimine son veren özel merkez sayisi 597'ye ulastiKemal Karadag

Icra yoluyla çocuk teslimine son veren özel merkez sayisi 597'ye ulastiKemal Karadag

ANKARA (AA) - Adalet Bakanligi, velayet altindaki çocuklarin teslimi ile çocukla kisisel iliski kurulmasi islemlerinin yapildigi çocuk görüsme merkezi sayisini 597'ye çikardi.

Alinan bilgiye göre, Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun kapsaminda "çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasi"na iliskin yeni düzenlemelerin yürürlüge girmesinin ardindan Adalet Bakanliginca, valilikler ve belediyelerin destegiyle ilk olarak 11 ilde çocuk görüsme merkezi kuruldu.

Bu kapsamda, tartismalara da neden olan "icra yoluyla çocuk teslimi"ne son veren yeni uygulama, 4 Nisan 2022'den itibaren Adiyaman, Elazig, Erzurum, Gümüshane, Kirikkale, Kirsehir, Mardin, Mugla, Sivas, Tekirdag ve Usak'ta faaliyete basladi.

Adalet Bakani Bekir Bozdag'in çocuk görüsme merkezlerinin sayisinin artirilmasina yönelik talimati üzerine il ve ilçelerde merkezlerin kurulmasi için çalisma baslatildi.

Bu kapsamda 413 il ve ilçede çocuk görüsme merkezi hizmete sunuldu. Bugün itibariyla 9 il ve 59 ilçede daha merkezlerin faaliyete baslamasiyla 481 il ve ilçede çocuk görüsme merkezleri açilmis oldu. Son hizmete alinan merkezlerle birlikte ülke genelindeki çocuk görüsme merkezi sayisi 597'ye yükseldi.

Çocuk görüsme merkezlerinde, 4 Nisan 2022'den bu yana 6 bin 260 çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski islemi yapildi.

- Teslim islemleri ücretsiz

Daha önce icra müdürlükleri araciligiyla belirli bir harç ve ücret yatirilarak icra memurlari ve kolluk kuvvetleri tarafindan yapilan çocuk teslimi islemleri, yeni düzenlemeyle çocuk görüsme merkezlerinde, adli destek ve magdur hizmetleri müdürlükleri tarafindan yerine getiriliyor.

Çocuk teslimine iliskin islemlerde harç ve masraf ya da baska herhangi bir ücret alinmiyor. Giderler, Adalet Bakanliginin bütçesinden karsilaniyor.

Çocuklarin yas ve gelisim düzeyleri gözetilerek özel hazirlanan görüsme merkezlerindeki islemler, uzmanlar tarafindan çocukla ve taraflarla iletisim kurularak, nasil davranmalari gerektigi konusunda rehberlik edilerek rizaya dayali gerçeklestiriliyor.