ABD'de bankalara yönelik kurallar güçlendirilecekSevgi Ceren Gökkoyun- ABD Baskani Joe Biden: - "Kongre'den ve bankacilik düzenleyicilerinden, banka iflaslarinin tekrar yasanma olasiligini azaltmak, Amerikalilarin islerini ve küçük isletmeleri korumak için bankalara yönelik kurallari güçlendirmelerini isteyecegim" - "Amerikalilar bankacilik sisteminin güvenli olduguna inanabilir. Mevduatlariniz ihtiyaciniz oldugunda orada olacak. Ülke genelinde bu bankalara hesap yatiran küçük isletmeler, çalisa

ABD'de bankalara yönelik kurallar güçlendirilecekSevgi Ceren Gökkoyun- ABD Baskani Joe Biden:
- "Kongre'den ve bankacilik düzenleyicilerinden, banka iflaslarinin tekrar yasanma olasiligini azaltmak, Amerikalilarin islerini ve küçük isletmeleri korumak için bankalara yönelik kurallari güçlendirmelerini isteyecegim"
- "Amerikalilar bankacilik sisteminin güvenli olduguna inanabilir. Mevduatlariniz ihtiyaciniz oldugunda orada olacak. Ülke genelinde bu bankalara hesap yatiran küçük isletmeler, çalisa

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden, "Kongre'den ve bankacilik düzenleyicilerinden, banka iflaslarinin tekrar yasanma olasiligini azaltmak, Amerikalilarin islerini ve küçük isletmeleri korumak için bankalara yönelik kurallari güçlendirmelerini isteyecegim." dedi.

Biden, ABD bankacilik sitemindeki son gelismelere iliskin yaptigi açiklamada, Silikon Vadisi Bankasi (SVB) ile Signature Bank'in iflasina iliskin yönetimin son birkaç günde aldigi hizli eylemler için tesekkür etti.

Amerikalilarin bankacilik sisteminin güvenli olduguna inanabilecegini ifade eden Biden, "Mevduatlariniz ihtiyaciniz oldugunda orada olacak. Ülke genelinde bu bankalara hesap yatiran küçük isletmeler, çalisanlarina ödeme yapabileceklerini ve faturalarini ödeyebileceklerini bilerek daha rahat nefes alabilirler." diye konustu.

Biden, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) SVB ile Signature Bank'in kontrolünü devraldigini ve Hazine Bakani Janet Yellen ile bankacilik düzenleyicilerinden olusan bir ekibin harekete geçtigini animsatti.

Bu kapsamda atilan adimlara deginen Biden, söz konusu bankalarda mevduati olan müsterilerin bugünden itibaren paralarina erisebileceklerini bildirdi.

- Banka yöneticileri kovuluyor

Joe Biden, vergi mükelleflerinin bu islemlerden herhangi bir zarara ugramayacagini vurgulayarak, paranin FDIC'e ödenen ücretlerden karsilanacagini kaydetti.

Söz konusu bankalarin yöneticilerinin kovulacagini belirten Biden, "Banka, FDIC tarafindan devralinirsa bankayi yöneten kisiler artik orada çalismamalidir." ifadesini kullandi.

Biden, banka yatirimcilarinin bilerek risk almalari nedeniyle korunmayacaklarina isaret ederek, risk ise yaramadiginda yatirimcilarin paralarini kaybettiklerini, kapitalizmin bu sekilde isledigini söyledi.

Bankalarin bu duruma nasil geldigi ile ilgili de önemli sorular olduguna isaret eden Biden, müsebbiplerin neden sorumlu tutulabileceginin tam muhasebesinin alinmasi gerektigini kaydetti.

Biden, bu gibi olaylarin tekrar olma riskinin azaltilmasi gerektigini vurgulayarak, "Obama ve Biden hükümetinde, 2008'de gördügümüz bir krizin bir daha yasanmamasini saglamak için SVB ve Signature Bank gibi bankalara kati sartlar koyduk. Ne yazik ki son yönetim, bu gereksinimlerin bazilarini geri aldi. Kongre'den ve bankacilik düzenleyicilerinden, bu tür banka iflaslarinin tekrar yasanma olasiligini azaltmak, Amerikalilarin islerini ve küçük isletmeleri korumak için bankalara yönelik kurallari güçlendirmelerini isteyecegim." dedi.

Bu çerçevede gereken her seyi yapacaklarinin altini çizen Biden, ABD'nin son iki yilda katettigi ekonomik gelismelerden bahsetti ve bu ilerlemenin sürdürülmesi gerektigini söyledi.