Sudanli genç, atik malzemeleri robota dönüstürüyorÖmer Erdem- Ekonomik sebeplerle elektronik mühendisligi egitimini yarida birakan ama çocukluk hayalinden vazgeçmeyen Mutasim Cibril, internetten ve hurdacilardan ucuza temin ettigi malzemelerle kerpiç evinin bir kösesinde robot yapiyor - Üniversite egitimini tamamlamak için destek bekleyen 22 yasindaki Cibril: - "Su an daha yolun basindayim. Ekonomik sorunlarim var. Imkan bulursam yarim kalan egitimimi ve robot projesini tamamlayip satisini gerçe

Sudanli genç, atik malzemeleri robota dönüstürüyorÖmer Erdem- Ekonomik sebeplerle elektronik mühendisligi egitimini yarida birakan ama çocukluk hayalinden vazgeçmeyen Mutasim Cibril, internetten ve hurdacilardan ucuza temin ettigi malzemelerle kerpiç evinin bir kösesinde robot yapiyor
- Üniversite egitimini tamamlamak için destek bekleyen 22 yasindaki Cibril:
- "Su an daha yolun basindayim. Ekonomik sorunlarim var. Imkan bulursam yarim kalan egitimimi ve robot projesini tamamlayip satisini gerçe

HARTUM (AA) - ÖMER ERDEM - Sudanli Mutasim Cibril, baskent Hartum'un batisindaki Umdurman'da ailesiyle yasadigi kerpiç evin bir kösesinde kisitli imkanlarla atik malzemelerden yaptigi çocukluk hayali robotlari gelistirmek için destek bekliyor.

Ekonomik sebeplerle elektronik mühendisligi egitimini yarida birakan 22 yasindaki Cibril, her türlü zorluga ragmen robot yapma hayalinden vazgeçmedi.

Pazarda kazandigi parayla masraflarini karsilayan Cibril, robot projesinin bir is insani ya da kurum tarafindan sahiplenilecegi ve desteklenecegi günün hayalini kuruyor.

Üniversitede ögrendigi teorik ve pratik mühendislik bilgileriyle, internetten ve hurdacilardan ucuza temin ettigi malzemeleri mütevazi atölyesinde birlestirerek robota dönüstüren Cibril'in öyküsü, robotlarini mahalle mahalle gezerek sergilemesi sonrasi sosyal medya sayesinde genis kitlelere ulasti.

AA muhabirine konusan Cibril, "Robot yapma fikri, çizgi filmlerle aklima giren bir çocukluk hayalim. Mucitleri konu alan çok sayida çizgi film izledikten sonra, 9 yil önce robot yapmaya basladim. Bu hayalimi gerçege dönüstürmek için çabaliyorum." dedi.

Daha yolun basinda oldugunu, robotlarin simdilik bazi temel hareketleri yapabildigini belirten Cibril, hastaneler ve lokantalar gibi ortamlarda kullanilabilecek bir robot için daha çok çalismasi ve desteklenmesi gerektigini ifade etti.

Cibril, robotlarla ilgili projesini çevresindekilerle paylastiginda alaya alindigi ve önemsenmedigi için kirgin oldugunu dile getirerek, "Sahsi degerlendirmeme göre robot, nükleer silahtan daha tehlikeli ve gelecekte insanligin hayatini degistirebilir. Su an daha yolun basindayim. Ekonomik sorunlarim var. Imkan bulursam yarim kalan egitimimi ve robot projesini tamamlayip satisini gerçeklestirmek istiyorum. Bu konuda destek bekliyorum." seklinde konustu.