Arap Birligi ve BM'nin Genel Sekreterleri, "Sudan'daki gelismeleri" görüstüMahmut Geldi

Arap Birligi ve BM'nin Genel Sekreterleri, "Sudan'daki gelismeleri" görüstüMahmut Geldi

ISTANBUL (AA) - Arap Birligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Sudan'da ordu ile milis güç Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasindaki çatismalari ele aldi.

Arap Birliginden yapilan yazili açiklamaya göre Ebu Gayt, Guterres ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Ebu Gayt ile Guterres, Sudan'daki "tehlikeli duruma" iliskin gelismelere dair görüs alisverisinde bulundu.

Arap Birligi'nin Sudan'daki duruma yönelik tutumuna deginen Ebu Gayt, Sudan'da tansiyonun düsürülmesiyle ateskesin saglanmasi ve hayatin en kisa sürede normale dönmesi gerektigini belirtti.

Ebu Gayt, Sudan'da çatismalarin derhal durdurulmasi ve durumun daha da kötülesmesinin önüne geçilmesi için Arap Birligi olarak BM ile çalismaya hazir olduklarini vurguladi.

Ikili, Sudan'daki çatismalarin önüne geçilmesi için çatisan taraflarin liderleriyle iletisimin yogunlastirilmasi konusunda mutabik kaldi.

- Ordu ile HDK arasindaki çatismalar

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.