Biden: "Saldiri silahlarini ve yüksek kapasiteli sarjörleri yasaklamaya kararliyim"Tugçenur Akgün

Biden: "Saldiri silahlarini ve yüksek kapasiteli sarjörleri yasaklamaya kararliyim"Tugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden, "Saldiri silahlarini ve yüksek kapasiteli sarjörleri yasaklamaya kararliyim." dedi.

Biden, ocak ayinda toplu silahli saldirinin gerçeklestigi California'nin Los Angeles kentinde düzenlenen programda silahli siddetin önüne geçilmesi için yaptigi çalismalar hakkinda konustu.

Los Angeles kentinin yaklasik 10 kilometre dogusundaki Monterey Park'ta 21 Ocak aksami Ay takvimine dayali yeni yil kutlamalari sirasinda gerçeklestirilen silahli saldirida yasamini yitirenleri anan Biden, saldiriyi, "California tarihindeki en kötü toplu katliamlardan biri" seklinde niteledi.

Biden, saldirinin Asyali Amerikalilarin yogun yasadigi bölgede gerçeklesmesine ve Kovid-19 salgininin ardindan Asyalilara yönelik nefret suçlarinin artmasina dikkati çekti.

Biden diger taraftan, bu hafta, Oscar Ödülleri olarak da bilinen ve sinema dünyasinin en prestijli ödüllerinden olan 95. Akademi Ödülleri'nde Asyali Amerikali göçmen bir ailenin mücadelesini anlatan yapimin ödül aldigini hatirlatti.

Bu tür saldirilarin önlenmesi için yeni bir kararnameye imza attigini duyuran Biden, bu kapsamda Kongreye silahlarin satisi için kapsamli sabika kaydi kontrolünün yapilmasi ve üreticilerin sorumluluk muafiyetini ortadan kaldirma çagrisinda bulundugunu aktardi.

Biden, kisilerin silah satin almadan önce hakkinda aile içi siddet uygulayip uygulamadigi gibi birçok kontrolün yapilmasi gerektiginin altini çizerek bu kapsamda toplum arasinda farkindalik yaratma kampanyalarini da genisleteceklerini söyledi.

Baskan Biden, "Saldiri silahlarini ve yüksek kapasiteli sarjörleri yasaklamaya kararliyim." ifadesini kullandi.

Geçen hafta Kongre'ye sundugu 2024 yili mali bütçesinin daha güvenli bir toplum için ruh sagligi hizmetlerine erisim ve siddetten etkilenenlere saglanacak mali katkilari içerdigini kaydeden Biden, Kongredeki Cumhuriyetçilerin kolluk kuvvetleri ve FBI gibi kurumlarin finansmaninda kesintiye gitmek yerine bütçeyi geçirmeleri gerektigini vurguladi.