Kolombiya Cumhurbaskani Petro, Clan del Golfo çetesinin ateskesi bozdugunu bildirdiSinan Dogan

Kolombiya Cumhurbaskani Petro, Clan del Golfo çetesinin ateskesi bozdugunu bildirdiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro, tam baris politikasi kapsaminda 6 aylik ateskes ilan edilen Clan del Golfo çetesinin ateskesi bozdugunu belirtti.

Cumhurbaskani Petro, Clan del Golfo çetesi ile uzlasmaya varilmasina ragmen, ülkenin Antioquia yönetim bölgesi ve Bajo Cauca'da saldirilar düzenlendigini dile getirdi.

Örgütün ateskese riayet etmedigini söyleyen Petro, örgütün yasa disi madencilik yaptigina, sivil halki tehdit ettigine ve kamu araçlarina zarar verdigine dikkati çekti.

Petro, "Taza kentinin içme suyu borularina zarar vererek 48 bin kisiyi susuz biraktilar. Clan del Golfo çetesi, yoksul insanlara karsi. Bir kentin içme suyuna engel olmak, tüm insanlarin sagligini riske atmak demektir. Örgüt, halka düsmanlik ederek ateskesi bozmustur." ifadesini kullandi.

Hükümet'ten yapilan yazili açiklamada ise saldirilar nedeniyle müzakerelerin durduguna isaret edildi.

Açiklamada, "Unutulmamalidir ki diyalog gündeminin ilk maddesi her türlü siddet eylemini ortaklasa reddetmek ve ikincisi ise basta gida, ilaç ve gaz olmak üzere kitliga neden olan ablukalari birlikte reddetmekti." görüsüne yer verildi.

Silahli kuvvetlerin, kamu güvenliginin saglanmasi için bölgede konuslandigi belirtilen açiklamada, "Yalnizca bölge sakinlerinin özgürlügü ve güvenlik kosullarinin tam olarak saglanmasi durumunda ulusal hükümet, diyalog masasina dönmeye istekli olacak." denildi.

Kolombiya Cumhurbaskani Petro, 2 Ocak'taki açiklamasinda, silahli isyanci örgüt Ulusal Kurtulus Ordusu (ELN) ve diger 4 silahli grupla 6 aylik ateskes saglandigini duyurmustu.

Kolombiya Gaitanist Özsavunmacilari (AGC) adiyla da bilinen Clan del Golfo da ateskese dahil olmustu.

- Clan del Golfo

Kolombiya'da eski paramiliter güçlerden olusan, narkotrafikçi suç örgütü Clan del Golfo'nun lideri, uyusturucu kaçakçilarindan "Otoniel" lakapli Dairo Antonio Usuga, 24 Ekim 2021'de asker ve polisin ortak operasyonuyla yakalanmisti.

Ülkedeki asiri sagci paramiliter gruplarin bazilarinin 2006 yilinda silah birakmasinin ardindan ortaya çikan Clan del Golfo'nun, halen binin üzerinde mensubunun oldugu tahmin ediliyor.