Hamas: Israil, uygulamalariyla Oslo Anlasmasi'ni bitirdiNour Mahd Ali Abu Aisha,Hacer Baser

Hamas: Israil, uygulamalariyla Oslo Anlasmasi'ni bitirdiNour Mahd Ali Abu Aisha,Hacer Baser

GAZZE (AA) - Hamas'in askeri kanadi Izzeddin Kassam Tugaylari, Israil'in, uygulamalariyla Oslo Anlasmasi'ni bitirdigini belirtti.

Izzeddin Kassam Tugaylari Komutan Yardimcisi Mervan Isa, Hamas'a bagli El-Aksa Televizyonuna açiklamalarda bulundu.

Filistin Kurtulus Örgütü ile Israil arasinda 1993 yilinda imzalanan Oslo Anlasmasi'nin Tel Aviv yönetiminin uygulamalari nedeniyle bittigini ifade eden Isa, "gelecek günlerin olaylara gebe oldugunu" söyledi.

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nin mevcut statükosunda meydana gelebilecek herhangi bir degisikligin, bölgede "deprem etkisi" olusturacagi uyarisinda bulunan Isa, Filistin'de tüm alanlarda "direnisin" aktif hale getirilmesi, maddi ve manevi desteklenmesi gerektigini vurguladi.

Isa, "Bati Seria'da direnise firsat vermis olmak, onu terk etmek ve Gazze'nin sessiz kalacagi anlamina gelmiyor. Dogrudan müdahale gerektiginde tüm gücümüzle halkimizi savunacagiz." ifadelerini kullandi.

Arap ve uluslararasi toplum, Filistin topraklarinda son dönemde yasananlar nedeniyle ramazan ayinda tansiyonun yükselmesinden ve olaylarin Gazze'ye de siçramasindan endise ediyor.

Filistin ile Israil arasindaki müzakereler, Israil'in, eski tutuklularin serbest birakilmasi, yasa disi yerlesim faaliyetlerinin durdurulmasi ve 1967 sinirlarinda bagimsiz Filistin devletinin kurulmasi sartlarini reddetmesi sebebiyle Nisan 2014'te askiya alinmisti.

Oslo Anlasmasi, Filistin Kurtulus Örgütü ile Israil arasinda 1993 yilinda ABD'de imzalanmisti. Taraflar arasinda 1995'te imzalanan "Ikinci Oslo Anlasmasi" çerçevesinde ise isgal altindaki Bati Seria A, B ve C bölgelerine ayrilmisti.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenligi ise Israil'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenligi Israil'e birakilmisti.