Kutes, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldiAbdulselam Durdak- Kutes, enerji yönetim sistemiyle enerji kullanimini daha verimli hale getirerek ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi'ni almaya hak kazandi

Kutes, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldiAbdulselam Durdak- Kutes, enerji yönetim sistemiyle enerji kullanimini daha verimli hale getirerek ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi'ni almaya hak kazandi

ISTANBUL (AA) - Karbon negatif hedefi dogrultusunda enerji verimliligi için fabrika binalarinda birçok yatirim ve düzenleme hayata geçiren Kutes, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi aldi.

Kutes açiklamasina göre, 30 yili asan tecrübesiyle küresel standartlarda yesil üretim felsefesiyle çalisan Kutes, sürdürülebilirlik ve iklim degisikligiyle mücadele çalismalarina devam ediyor. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi daha az sera gazi emisyonu, enerji maliyeti tasarrufu, çalisanlarin enerji farkindaliginin artmasi, enerji kullanimi ve tüketimi ile iyilestirme firsatlari gibi hem çevresel hem de ekonomik faydalar sunuyor.

Açiklamada konuya iliskin degerlendirmesine yer verilen Kutes Icra Kurulu Baskani Ali Esat Kutmangil, gelecek nesillere daha yasanabilir bir dünya birakmak ve dogal kaynaklari korumak için büyük bir sorumlulukla hareket ettiklerini dile getirdi.

Kutmangil, "Kutes olarak tedarikten ürün satisina kadar deger zinciri boyunca her asamada sürdürülebilirlige odaklaniyor ve sürdürülebilirlik stratejimizi entegre bir bakis açisiyla yönetiyoruz. Çevresel etkilerimizi en aza indirme konusunda yatirimlarimiza hizla devam ediyoruz. Enerji yönetim sistemimizle enerji verimliligimizi en üst seviyeye tasirken, karbon ayak izimizi azaltiyoruz. Haziran ayinda devreye alacagimiz 26 MWp gücündeki günes enerjisi santrallerimiz sayesinde ise karbon negatif hedefimize bir adim daha yaklasacagiz." ifadelerini kullandi.

- Yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yesil üretim

Açiklamada aktarilanlara göre, Kutes, enerji analizörleri yardimiyla tüm üretim süreçlerinde enerji tüketimini takip ediyor ve azaltimina yönelik çalismalar yürütüyor. Aydinlatmalarin LED ile degisimleri, mevcut forkliftlerin elektrikli forkliftler ile degistirilmesi, basinçli hava dagitimi ve hava aritma yükseltmeleri, basinçli hava uyarlamali kontrol sistemleri, sogutma kulesi degisken frekansli hiz (VFD) kontrolleri (fanlar ve pompalar), enerji izleme sistemi ve tasarlanmis basinçli hava nozullari enerji tüketiminin azaltilmasinda öne çikan çalismalar arasinda yer aliyor.

Sirket, Kutes Makine fabrikasinin çatisinda gerçeklestirdigi 240 kwh’lik günes enerji santrali yatirimi ile bu tesisinde tükettigi enerjinin yüzde 60’ini yenilenebilir kaynaklardan sagliyor. Edirne ve Kirklareli’deki toplam 300 bin metrekare arazisi üzerinde hayata geçirecegi 26 MWp kurulu güce sahip günes enerji santrallerini ise haziran ayinda devreye almayi planliyor. Böylece yilda 23 bin 500 ton sera gazi salinimini engelleyerek 57 bin 498 agacinin yok olmasini önleyecek. Ayni zamanda ürettigi yüzde 100 yenilenebilir enerji ile yüzde 100 yesil üretim gerçeklestirmeyi hedefliyor.

Bunlarla beraber yolluk kiricilar ile elektrik tüketiminde verimliligin saglanmasi çalismalarina baslayan Kutes, 2023 yilinda ergitme ocaklarindan çikan isinin bacalardan toplanarak idari binanin isitmasinda kullanilmasini hedefliyor. Tesis içerisine DC sarj istasyonlarinin kurulmasi ve gelecek 5 yil içerisinde Kutes'e ait araçlarin kademeli olarak elektrikli araçlar ile degistirilmesine yönelik çalismalarina da devam ediyor.

2023 yilinda ÇEVKO is birliginde Kutes Ormani’ni hayata geçirmeyi planlayan Kutes, proje kapsaminda 10 yil içinde toplam 1 milyon agaç dikmeyi hedefliyor. Sirket bu sayede 2033 yilina kadar karbon negatif olmayi hedefliyor.