TIKA, Güney Sudanli kadinlara çevre dostu pisirme sistemi temin ettiSalih Okuroglu

TIKA, Güney Sudanli kadinlara çevre dostu pisirme sistemi temin ettiSalih Okuroglu

ANKARA (AA) - Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Güney Sudan'da odun toplamak için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan kadinlara, çevre dostu pisirme sistemi temin etti.

TIKA'dan yapilan yazili açiklamaya göre, Baskanligin gelistirdigi "Dezavantajli Kadinlara Organik Atiktan Kömür Briketi Üretimi Egitimi" projesi sayesinde kadinlar, kendi kömür briketlerini üreterek odun bulmak için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalmayacak.

Güney Sudan'in baskenti Cuba çevresindeki Hai-Referendum bölgesinde yürütülen projeyle üçer ögütücü, karistirici ve kalip basma makinesinin yani sira yemek pisirme amaçli 220 isi yalitimli ocak, kadinlarin kullanimina verildi.

Projeden faydalanan kadinlar, meyvelerin çekirdekleri ve kabuklari gibi organik atiklari güneste kuruttuktan sonra TIKA tarafindan saglanan makinelerde ögütüp karistiracak ve malzemeleri bir araya getirerek kalip makinesinde kömür briketi yapacak. Üretim fazlasi briketler, pazarlarda yine kadinlar tarafindan satilacak ve aile geçimine katki saglanacak.

- Türkiye'ye tesekkür

Proje açilisinda konusan, Güney Sudan merkezli sivil toplum kurulusu "Lulu Care" Program Müdürü Martin Masongole, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenler için derin üzüntü duydugunu dile getirdi.

Masongele, Türkiye'ye, Güney Sudanli dezavantajli kadinlari unutmadigi için tesekkür ederek TIKA'nin yürüttügü proje ile kadinlarin hayatlarinda gerçek bir iyilesme saglanacagini, kadinlarin odun bulmak için kilometrelerce yol yürümekten kurtulacagini ve saglanan isi yalitimli ocaklarla daha saglikli kosullarda yemek pisirebileceklerini belirtti.