Honduras, Çin ile resmi diplomatik iliski kuracaklarini açikladiNuri Aydin

Honduras, Çin ile resmi diplomatik iliski kuracaklarini açikladiNuri Aydin

BOGOTA (AA) - Çin'in diplomatik taninma hakki olmadigini iddia ettigi Tayvan ile iliskilerini sonlandiran Orta Amerika ülkesi Honduras, Çin ile resmi diplomatik iliski kuracaklarini açikladi.

Cumhurbaskani Xiomara Castro, Twitter'dan yaptigi açiklamada, Disisleri Bakani'na Tayvan ile resmi iliskiyi sona erdirip Çin ile diplomatik bag kurma "talimati" verdigini belirtti.

Xiomara Castro, "Disisleri Bakani Eduardo Reina'ya, Hükümet Plani'ni gerçeklestirme ve dünya uluslariyla uyum içinde sinirlari özgürce genisletme kararliligimin isareti olarak, Çin Halk Cumhuriyeti ile resmi iliskilerin baslatilmasi talimati verdim." ifadesini kullandi.

Çin ile diplomatik iliskilerin baslatilmasi halinde Honduras, son yillarda Çin lehine Tayvan ile iliskilerini kesen Panama, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti ve Nikaragua gibi diger Latin Amerika ülkelerine katilacak.

Honduras ile Çin arasindaki iliskiler, Honduras'in Tayvan'i devlet olarak resmen tanimasi nedeniyle son yillarda gerilimli bir sürece sahne olmustu.

Honduras'in da diplomatik iliskiyi kesmesi halinde Tayvan’i taniyan ülke sayisi 13’e gerileyecek.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek ülkeyi uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in, bagimsizlik ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebilecegini belirtiyor.

Çin'de 1949'da Mao Zidong'un iktidara gelmesi üzerine bazi hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bagimsizlik ilan etmis ve milliyetçi Çin olarak da adlandirdiklari Tayvan'i kurmuslardi. Ancak Çin, Tayvan'in bagimsizligini kabul etmemisti.