Berdimuhamedov, Türkmenistan'in zenginliklerini "Türk ailesi" ile paylasmayi hedeflediklerini söylediMerdan Velhanov

Berdimuhamedov, Türkmenistan'in zenginliklerini "Türk ailesi" ile paylasmayi hedeflediklerini söylediMerdan Velhanov

ASKABAT (AA) - Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin hidrokarbon zenginliklerini "Türk ailesi" ile paylasmayi hedeflediklerini ifade etti

Türkmenistan’da üç yeni saglik merkezinin temel atma töreni gerçeklestirildi. Törene Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, Egitim Spor ve Sagliktan Sorumlu Bakanlar Kurulu Baskan Yardimcisi Nurmuhammet Amanneperov, saglik merkezlerini insa edecek olan Çalik Holding Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Çalik ve çok sayida Türk vatandasi katildi.

Törende konusan Berdimuhamedov, hastane yatirimlarinin Türkmenistan saglik politikasinda öncelikli yer aldigini ifade ederek sunlari kaydetti:

"Bugün burada ülkemde ayni anda üç modern tibbi kurumun, uluslararasi onkoloji, pediyatri ve dis sagligi merkezinin temelini atiyoruz. Insan sagligina yatirim devletimizin saglik politikasinin önemli bir ayagini olusturuyor. Toplumumuzun ve devletimizin en büyük degeri insan sagligidir. Saglikli toplum saglikli devletin temelidir ilkesiyle bu alandaki yatirimlarimiza devam ediyoruz."

Halkin sagligi için çalismalara etkin sekilde devam edeceklerini söyleyen Berdimuhamedov, "Yakin zamanlarda diger vilayetlerimizde de onkoloji hastaneleri, viroloji merkezleri ve tip meslek yüksekokullari insa edecegiz." dedi.

Berdimuhamedov, uzun yillar Türkmenistan'da faaliyet gösteren ve saglik, enerji, tekstil ve insaat gibi alanlarda basarili çalismalara imza atan Çalik Holding Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Çalik’a tesekkür etti.

Bagimsizligini ilan ettigi dönemde Türkmenistan'i ilk taniyan ülkenin Türkiye oldugunu belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan'in tarafsizlik statüsü Birlesmis Milletlerde onaylandiginda ilk destek veren ülkenin yine Türkiye oldugunu vurguladi.

Türkmenistan'in hidrokarbon zenginligi açisindan dünyanin sayili ülkeleri arasinda yer aldiginin da altini çizen Berdimuhamedov, "Türkmenistan olarak amacimiz bu hidrokarbon zenginligimizi büyük Türk ailesi ile paylasmak. Her Türk ailesinin ocagina ulastirmaktir." dedi.

Daha sonra Çalik Holding Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Çalik, Türkmenistan'da modern saglik merkezleri, çok amaçli hastaneler, çagdas ilmi-klinik merkezler, sanatoryumlar insa edildigine dikkati çekerek insan sagliginin korunmasinin Türkmenistan'da devlet politikasinin öncelikli yönlerinden biri oldugunu söyledi.

Son yillarda Türkmenistan'da ulusal ekonominin tüm sektörlerinde oldugu gibi saglik alaninda da genis çapli yatirimlarin yapildigini aktaran Çalik, "Bunun sonucu olarak da hastaliklarin teshis, tedavi ve önlenmesinde, kaliteli tibbi hizmet sunumunda, ileri yöntemlerin ve yenilikçi uygulamalarin hayata geçirilmesinde güzel sonuçlar aliniyor. Türkmenistan'in saglik ve ilaç sanayi sistemini tamamen dönüstüren bu muazzam çalismalar nüfusun saglik durumunu önemli ölçüde degistirdi, ortalama yasam süresinin artmasini sagladi." seklinde konustu.

Yeni insa edilecek saglik merkezleri hakkinda bilgi veren Çalik, "Bugün burada temelini attigimiz 500 yatakli uluslararasi onkoloji klinik merkezinin, 160 yatakli uluslararasi çocuk sagligi merkezinin ve dis merkezinin insa edilmesi bunun önemli bir kanitidir. Türkmenistan'da müteahhit olarak bulunmaktan, saglik sektörünün gelismesine katki saglamaktan dolayi derin memnuniyet duymaktayiz.” dedi.

Modern ve en güncel teknoloji ile donatilmis 500 yatak kapasiteli Uluslararasi Onkoloji Merkezi, 160 yatak kapasiteli Uluslararasi Pediatri Merkezi ve Stomatoloji Merkezi Çalik Holdinge ait GAP insaat tarafindan 2026'da Türkmenistan Saglik Bakanligina teslim edilecek.