Endonezya, Güneydogu Asya Nükleer Silahlardan Arindirilmis Bölge Anlasmasi'ni genisletmek istiyorYavuz Aydin

Endonezya, Güneydogu Asya Nükleer Silahlardan Arindirilmis Bölge Anlasmasi'ni genisletmek istiyorYavuz Aydin

ANKARA (AA) - Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) 2023 dönem baskani Endonezya, daha fazla ülkenin Güneydogu Asya Nükleer Silahlardan Arindirilmis Bölge Anlasmasi'ni (SEANWFZ) imzalamasini bekledigini açikladi.

Vietnamplus'un haberine göre, Disisleri Bakani Retno Marsudi, bu yil ülkesinin baskanligini yaptigi ASEAN'in, Nükleer Silahli Devletlerin (NWS) de SEANWFZ'yi imzalamasina dair görüsmelere baslayacagini duyurdu.

Retno, Cakarta'da yaptigi açiklamada, Endonezya'nin dördüncü ASEAN dönem baskanliginda, NWS tarafindan SEANWFZ Protokolü'nün imzalanmasina dair 2012'de durdurulan görüsmelerin yeniden baslatilmasi da dahil olmak üzere birçok konunun ele alinacagini belirtti.

SEANWFZ Protokolü'nün, nükleer silaha sahip bes devlet olan Çin, Rusya, ABD, Ingiltere ve Fransa tarafindan da imzalanmaya açik oldugunu vurgulayan Retno, bu ülkelerden Çin'in imza atmaya istekli oldugunu kaydetti.

Retno, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in, 21 Kasim 2022'de ASEAN liderleriyle yapilan zirvede, Pekin'in ASEAN'in nükleer silahlardan arindirilmis bölge olusturma çabalarini destekledigini ve SEANWFZ Protokolü'nü mümkün olan en kisa sürede imzalamaya hazir oldugunu söyledigini hatirlatti.

Bakan Retno, bu taahhüdün, ASEAN Genel Sekreteri Kim Kao Hourn'un 27 Mart'ta Pekin'de yaptigi ziyaret esnasinda Çin Disisleri Bakani Çin Gang tarafindan da onaylandigini belirtti.

Ayrica, Retno, 2 Agustos 2022'de Phnom Penh'de yapilan toplantida ise ASEAN Disisleri Bakanlarinin SEANWFZ Anlasmasi Eylem Plani'ni 2023-2027 dönemini kapsayacak sekilde genisletmeyi kabul ettigini vurguladi.

Bangkok Antlasmasi olarak da bilinen SEANWFZ Anlasmasi, tüm ASEAN üye devletleri tarafindan Aralik 1995'te imzalanmisti.

Anlasma, taraflarin nükleer silah gelistiremeyecegi, üretemeyecegi veya baska bir sekilde elde edemeyecegi, bunlari kontrol edemeyecegi, nükleer silahlari hiçbir sekilde konuslandiramayacagi, tasiyamayacagi, test edemeyecegi veya kullanamayacagi sartini kosuyor.