Milli Savunma Bakani Akar, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (1)Özcan Yildirim- "(Deprem bölgesinde ilk müdahale) Mehmetçigin geç çikmasi asla söz konusu olmadigi gibi, geri çagirilmasi da kesinlikle söz konusu degil. Böyle bir sey düsünülemez. Arkadaslarimiz duruma süratle vaziyet ediyor ve ellerindeki imkanlari seferber ediyor" - "(Kahramanmaras merkezli depremler) Dogal Afet Arama-Kurtarma timlerimizi saat 04.30'da seferber ettik. Uçaklarimizi seferber ettik, gemilerimizi seferber ettik" - "Faa

Milli Savunma Bakani Akar, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (1)Özcan Yildirim- "(Deprem bölgesinde ilk müdahale) Mehmetçigin geç çikmasi asla söz konusu olmadigi gibi, geri çagirilmasi da kesinlikle söz konusu degil. Böyle bir sey düsünülemez. Arkadaslarimiz duruma süratle vaziyet ediyor ve ellerindeki imkanlari seferber ediyor"
- "(Kahramanmaras merkezli depremler) Dogal Afet Arama-Kurtarma timlerimizi saat 04.30'da seferber ettik. Uçaklarimizi seferber ettik, gemilerimizi seferber ettik"
- "Faa

HATAY (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan ilk müdahaleyle ilgili, "Mehmetçigin geç çikmasi asla söz konusu olmadigi gibi, geri çagirilmasi da kesinlikle söz konusu degil. Böyle bir sey düsünülemez. Arkadaslarimiz duruma süratle vaziyet ediyor ve ellerindeki imkanlari seferber ediyor." dedi.

Bakan Akar, Hatay Serinyol'daki Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Lojistik Destek Üssü'nde yapilan Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Kahramanmaras merkezli depremlerin büyük bir felakete neden oldugunu animsatan Akar, felaketin ardindan devlet kurumlarinin ciddi sekilde vaziyet aldigini ve devlet-millete el ele tek yürek mücadele yürütmeye devam ettigini bildirdi.

Yasananlardan ötürü acilarinin büyük, üzüntülerinin derin oldugunu ifade eden Akar, söyle konustu:

"O gece saat 04.30 ila 05.00 arasinda çok yogun bir faaliyetimiz oldu. Hem durumu ögrenmek için astlarimizla özellikle Malatya'daki 2. Ordu Komutanimiz ile yaptigimiz görüsmeler oldu. Bunlarin hepsini süratli bir sekilde derledik, toparladik. O anda bize gelen bilgiler çerçevesinde Hatay Antakya'da bir binanin çöktügü, 3 askerimizin sehit oldugu haberini aldik. Bu konularla alakali bilgi almaya devam ederken, ilk bilgi olarak da süratle Sayin Cumhurbaskani'mizi aradik. Saat takriben 05.10 civarindaydi. Sayin Cumhurbaskani'miz telefona hemen cevap verdiler. Kendilerine toplayabildigimiz bilgileri arz ettik. Genelkurmay Baskanimiz ve Kuvvet Komutanlarimiz ile bölgeye gitmek için hazirlik yaptigimizi kendilerine arz ettik. Bütün birliklerimizin de bu konuda sefer edilmesini uygun buldular. Ondan sonra da bu süreç basladi."

- "Tüm imkanlarini seferber etmeleri emrini verdik"

Depremin ardindan kriz merkezlerinin aktif hale geldigini, birliklerin, uçaklarin, gemilerin ve Türk Silahli Kuvvetler Insani Yardim Tugayi'nda arama-kurtarma konusunda uzman personeli saat 04.30'da seferber ettiklerini vurgulayan Akar, su bilgileri verdi:

"Saat 11.00 civarinda Incirlik'e vasil olduk. Burada çesitli zorluklar vardi. Birincisi son derece olumsuz hava sartlari vardi. Bazi bölgelerde kar bazi bölgelerde yagmur söz konusuydu. Ayrica, Hatay özelinde havaalani pistinin depremden zarar gördügü ve uçuslara kapandigi bilgisi de islerimizi zorlastirdi. Hatay'a gelemedik, Incirlik'e inmek zorunda kaldik. Incirlik'e indikten sonra da helikopter kullanamadik. Burada Amanoslar'in geçilmesinin mümkün olmadigini pilotlarimiz bize rapor ettiler. Dolayisiyla biz kara yolunu kullanmak zorunda kaldik. Kara yolunda ise Belen bölgesinde felakete ugrayan vatandaslarimizla belirli bir süre kalmak zorunda kaldik. Bizim bu çerçevedeki faaliyetlerimiz özet olarak saat 04.30'dan itibaren basladi. Bütün birliklerimiz o andan itibaren vatandaslarimizin yanina kostu. Deprem bölgesinin askeri anlamda sorumluluguna sahip olan 2. Ordu Komutanimiz saat 04.45-04.50 civarinda makamindaydi. Süratle birliklerden, personelin durumuyla ilgili tekmil aldi. Ulasabildigi bilgileri derleyip, toparladi.

Karargahtan bir grup teskil etmek suretiyle saat 05.45'te enkazdaki vatandaslara yardimci olmak için çalismalara basladilar. 2. Ordu Komutanimiz ile konusmamizda valiler ve kaymakamlarla temasa geçmelerini ve koordineli bir sekilde tüm imkanlarini seferber etmeleri emrini vermistik. Arkadasimiz zaten beklemeden bu emri birliklerine vermisti. Dolayisiyla arkadaslarimiz ilk andan itibaren felaketle ilgili konulara vaziyet ettiler. Saat 06.17'de 2. Ordu Istikam Alayimizin personeli Malatya Yesilyurt'ta 8'i sag, 3'ü vefat etmis 11 vatandasimizi enkazdan çikardilar."

- "Uçaklar riskleri göze alarak muharebe kalkisi yapti"

Bakan Akar, Milli Savunma Bakanligi ve Genelkurmay Baskanliginin afetin hemen ardindan aldigi tedbirler ve yaptigi çalismalarin resmi kayitlarda yer aldigina dikkati çekerek, "Mehmetçigin geç çikmasi asla söz konusu olmadigi gibi, geri çagirilmasi da kesinlikle söz konusu degil. Böyle bir sey düsünülemez. Arkadaslarimiz duruma süratle vaziyet ediyorlar ve ellerindeki imkanlari seferber ediyorlar. Valilikler ve AFAD ile koordineli yapilmasi gerekli ne varsa ilk andan itibaren yaptilar, bugün de yapmaya devam ediyorlar. Bundan hiç süphe yok. Bunun disinda söylenenlerin hepsi ya bilgi noksanligindan ya da art niyetten kaynakli. Bu söylediklerimizin hepsi resmi olarak ceridelerimizde söz konusu olan konular." seklinde konustu.

"Dogal Afet Arama-Kurtarma timlerimizi saat 04.30'da seferber ettik. Uçaklarimizi seferber ettik, gemilerimizi seferber ettik." ifadelerini kullanan Akar, söyle devam etti:

"Saat 07.00'de bizim ambulans uçagimiz pist basindaydi. A400M'ler var. AFAD personelinin Ankara, Izmir ve Istanbul'dan tasinmasi için talep ettikleri. Onlar da Kayseri'den saat 07.00'de hazir oldu ama kar yagisi nedeniyle pist müsait degildi. O sartlarda kalkis yapilmamasi lazim. Fakat olayin aciliyeti nedeniyle bazi riskleri göze alarak muharebe kalkisi yapmak suretiyle saat 08.00 civarinda üç A400M uçagimiz Ankara, Izmir ve Istanbul'a kalkis yapti. Bunun disinda, Iskenderun'da saat 08.00'de Sahil ve Eda apartmanlarinda 26 depremzede vatandasimiz enkazdan sag olarak Mehmetçik tarafindan kurtarildi."

Bakan Akar, Milli Savunma Bakanliginin afetlere müdahale çalismalarinin güçlendirilmesi yönündeki çalismalara da deginerek, sunlari söyledi:

"Burada aldigimiz tedbirlerin daha etkin olmasi için gereken neyse bunlar yapilacak. Mehmetçik tedbirlerini aldi ve yogun bir sekilde intikaller basladi. Örnegin Nurdagi gibi asker olmayan yerler vardi. Oraya Gaziantep'ten birlik sevk edildi. Kibris'tan, Gelibolu'dan, Kars'tan birlikler geldi. En önemli unsurumuz, Türk Silahli Kuvvetler Insani Yardim Tugayi'ndaki arama-kurtarma timlerimiz. Burada 34 timimiz bulunuyor. Bu timlerin egitimli köpeklerini var, tüm bunlari süratle bölgeye sevk ettik. Bununla birlikte ilave güç olarak 23 istikam kurtarma timini de bölgeye gönderdik."

(Sürecek)