Yazar Nabat Garakhanova: "Çocuklarimiz dijitalde yetistigi için bizim de dijital okuryazar olmamiz gerekiyor"Fatih Türkyilmaz- "Yasadigimiz su devirde 4-5 kusak bir arada yasiyoruz. Bu kusaklar arasinda da ciddi bir çatisma var. Ancak ailelerle yasiyoruz ve bundan dolayi bir kopukluk olmamasi gerekiyor. Çünkü teknoloji bizim için ciddi bir önemde"

Yazar Nabat Garakhanova: "Çocuklarimiz dijitalde yetistigi için bizim de dijital okuryazar olmamiz gerekiyor"Fatih Türkyilmaz- "Yasadigimiz su devirde 4-5 kusak bir arada yasiyoruz. Bu kusaklar arasinda da ciddi bir çatisma var. Ancak ailelerle yasiyoruz ve bundan dolayi bir kopukluk olmamasi gerekiyor. Çünkü teknoloji bizim için ciddi bir önemde"

ISTANBUL (AA) - Ebeveynler için dijital dünyada yol haritasi sunan "Dijitale Kalpten Bagli Aile" isimli kitabin tanitimi Minoa Besiktas’ta gerçeklestirildi.

Editörlügünü ve bölüm yazarligini Dr. Nabat Garakhanova'nin yaptigi kitabin ilk baskisindan elde edilen gelir, depremzede çocuklara masal kitabi satin alinmasi için kullanilacak.

Karatay Üniversitesi Yayinlari tarafindan okuyucunun begenisine sunulan kitapta, hem akademi hem de is dünyasindan çok sayida isim bölüm yazarligi yapti.

Seyda Toprak, Ece Vahapoglu, Pinar Erez gibi isimlerin yer aldigi esere iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulunan Dijital Dönüsüm Uzmani ve yazar Dr. Nabat Garakhanova, çocuk sahibi bireylerin artik dijital bir ebeveyn olduguna isaret ederek, "Çocuklarimiz dijitalde yetistigi için dolayisiyla bizler de onlar kadar dijitalde olmamiz, dijital okuryazar olmamiz gerekiyor. Bu kitapta biz bir kolektif çalisma yaptik. Çok degerli yazarlarimiz ve akademisyenlerimiz var. Yasadigimiz deneyimleri nasil aktarabiliriz çalismasi yaptik." dedi.

- "Çocugumuzu teknolojinin olumsuzluklardan nasil koruyacagimizi bilmeliyiz"

Garakhanova, kitabin interaktif bir eser olma özelligi tasidigini belirterek, kitabi okuduktan sonra ebeveynlerin teknoloji ve dijital dünyayla ilgili çocuguyla olan iletisiminin ne kadar dogru olup olmadigini ögrenebilecegini söyledi.

Diger kitaplardan farkli olarak Türk ailesinin dijital okuryazarligina vurgu yapildigini aktaran Garakhanova, sunlari kaydetti:

"Yasadigimiz su devirde 4-5 kusak bir arada yasiyoruz. Bu kusaklar arasinda da ciddi bir çatisma var. Ancak ailelerle yasiyoruz ve bundan dolayi bir kopukluk olmamasi gerekiyor. Çünkü teknoloji bizim için ciddi bir önemdedir. Çocugumuzu teknoloji sebebiyle karsilasacagi olumsuzluklardan nasil korumamiz gerektigini bilmeliyiz. Mesela oyunlar asla vazgeçilmezler. Dolayisiyla oyun zaten bütün bir parçamizdir. Ama buna bagimli olmamasi gerekiyor. Çünkü aslinda bilinçaltina yerlestirilen baska mesajlar var ve biz onlari fark etmiyoruz. Çocuklari birey olarak dikkate almali onlarla anlasmalar yapmaliyiz. Ayrica negatif kelimeleri onlara karsi kullanmamak gerekir. Çocuklara karsi sözlügümüzden 'olmaz' kelimesini çikarmamiz gerekiyor. 'Bakalim, degerlendirelim ve beraber inceleyelim' dememiz gerekiyor."

- "Bu yüzden ebeveynlere çok rol ve görev düsüyor"

Eserin bölüm yazarlarindan Ece Vahapoglu, çocuk yogasi egitmeni oldugu için çocuklarla iç içe bir hayati olduguna dikkati çekerek, "Çocuklarimizi ne kadar dogaya, spora, yogaya yönlendirmeye çalissak da ellerinden telefonlari, tabletleri pek kolaylikla alamiyoruz. Çok daha farkli bir jenerasyon, bunu kabul edecegiz ama teknolojinin verdigi faydalari hem kendileri hem de toplum için dengeli kullanmalarini saglamaliyiz. Bu yüzden ebeveynlere çok rol ve görev düsüyor." ifadelerini kullandi.

Akademisyen Seyda Toprak ise kitabin Türk aile yapisina göre hazirlanmis rehber niteliginde bir eser olduguna vurgu yaparak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dijital dünyada dil becerileri, saglikli beslenme, gelecegin meslekleri gibi çesitli konularda kiymetli bilgiler aktariliyor. Ben bir alfa kusagi annesi ve akademisyen olarak alfa kusagini kaleme aldim. Alfa kusagi 2016 ve sonrasi dogan çocuklari temsil etmektedir. Bu çocuklar aslinda dogduklari andan itibaren teknolojiyle tanisiyorlar. Sinirlardan çok hoslanmayan, sabirsiz, dikkat süreleri çok kisa olan bir nesil. Aslinda internet ve sosyal medya bilinçli kullanildiginda faydalidir. Ancak bilinçsiz kullanimda siber zorbalik, akran sorunlari, oyun bagimliligi, dolandiricilik gibi çok fazla olumsuz sonuç dogurabiliyor. Burada bize düsen en önemli sey, çocuklarimizla kaliteli zaman geçirmek, onlara sevgimizi yeterli oranda göstermek, takdir etmek ve dijital okur yazar olmak."

Sadece ebeveynlere degil, ayni zamanda çocuklara da hitap eden kitabin masal eki "Neci'nin Diji Maceralari"nda, sürükleyici ve bilgilendirici üç masal yer aliyor.