Köyde halter çalisan bedensel engelli sporcu hayalinin pesinden kosuyorBilal Altiok- Burdur'un Güneyyayla köyünde odasinda hazirlandigi Türkiye Bedensel Engelliler Halter Sampiyonasi'nda 2. olan para halterci Hakan Zengin, tüm imkansizliklara ragmen hayali olan milli takima seçilip, Türkiye'yi Avrupa'da ve olimpiyatlarda temsil etmek istiyor - Bedensel engelli sporcu Hakan Zengin: "Sporla sanki yeni bir organ kazandim, spor yapmanin mutlulugu, sporun benden götürdügü stres yerine mücadele ruhunu

Köyde halter çalisan bedensel engelli sporcu hayalinin pesinden kosuyorBilal Altiok- Burdur'un Güneyyayla köyünde odasinda hazirlandigi Türkiye Bedensel Engelliler Halter Sampiyonasi'nda 2. olan para halterci Hakan Zengin, tüm imkansizliklara ragmen hayali olan milli takima seçilip, Türkiye'yi Avrupa'da ve olimpiyatlarda temsil etmek istiyor
- Bedensel engelli sporcu Hakan Zengin:
"Sporla sanki yeni bir organ kazandim, spor yapmanin mutlulugu, sporun benden götürdügü stres yerine mücadele ruhunu

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un merkeze bagli Güneyyayla köyünde yasayan 33 yasindaki bedensel ve görme engelli Hakan Zengin, köy evinin odasinda fizyoterapistinin hediye ettigi halter setiyle müsabakalara hazirlaniyor.

Dogumundan bir ay sonra belinde olusan sivinin hastanede ameliyatla alinmasi sirasinda omurilik sinirlerinin zarar görmesi sonucu zaman içinde yürüme ve görme yetisi azalan Zengin, 12 yasinda tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.

Atatürk Üniversitesi Spor Yönetimi önlisans programi birinci sinif ögrencisi Zengin, kendi isini kendi görmek ve vücudunun üst tarafini güçlendirmek adina sporla ilgilendi. Fizyoterapistinin yönlendirmesiyle 9 ay önce halterle tanisan Zengin, maddi imkansizliktan dolayi kent merkezindeki Gençlik ve Spor Bakanliginin spor salonuna gidemeyince evinde çalisiyor.

Aydin'in Nazilli ilçesinde 19 Mart'ta Türkiye Halter Federasyonunca düzenlenen Bedensel Engelliler Türkiye Sampiyonasi'nda 59 kiloda kaldirdigi 117 kiloyla Türkiye 2'ncisi olan Zengin'in hayali, milli takima seçilip Türkiye'yi Avrupa'da ve olimpiyatlarda temsil etmek.


- "Müsabakada derece alinca isi ciddiye aldim"


Para halter sporcusu Hakan Zengin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kent merkezine 22 kilometre uzaklikta 400 nüfuslu küçük bir köyde yasadigini söyledi.

Zengin, tedavi sürecinde tanistigi fizyoterapist Abdullah Bülbül'ün yönlendirmesiyle spora daha sonra da haltere basladigini dile getirerek, Burdur Gençlik ve Spor Il Müdürlügünün sporcusu oldugunu anlatti.

Haftada en az 3 gün kent merkezindeki spor salonundaki antrenmana gitmesi gerektigini belirten Zengin, çobanlik yapan babasinin maddi durumunun yetersizliginden salona gidemedigini, daha agir halter malzemeleri alamadigini aktardi.

Zengin, fizyoterapistinin kendisine hediye ettigi baslanginç seviyesindeki halter setiyle odasinda çalistigini vurgulayarak, "Ben de 'madem salona gidemiyorum o zaman evimde çalisirim' dedim. Bir yakinimin destegiyle kisa kalan setin çubugunu hurdadan demir çubukla uzattim, odadaki yastiklari destek minderi yaptim, bench press sehpam yok, agirligi kanepenin üzeri koyarak çalisiyorum. Önceleri can sikintisindan çalisiyordum. Müsabakada derece alinca isi ciddiye aldim. Simdi günde iki antrenman yapiyorum." diye konustu.


- "Sporla sanki yeni bir organ kazandim"


Spor yaptikça sporu sevmeye basladigini anlatan Zengin, söyle konustu:

"Agirliklari kaldirdikça, kendimi gelistirdikçe, bir kilogram daha fazla kaldirdigimda dünyayi kaldirmis gibi hissediyorum, dezavantajlarimi, engellerimi asiyorum. Içimde bir tutku olustu, o tutku da simdilik Türkiye ikinciligi getirdi. Müsabakadaki tribünlerin alkislamasini duyunca, bir sey basardigini görünce içimde baska bir cosku olusuyor. Daha fazlasini yapmak istiyorum, daha fazlasini basarmak için elimden geleni yapacagim."

Zengin, spor sayesinde dünyaya artik farkli bakmaya basladigina dikkati çekerek, "Sporla sanki yeni bir organ kazandim, spor yapmanin mutlulugu, sporun benden götürdügü stres yerine mücadele ruhunu getirmesi farkli bir sey. Elimdeki imkanlar dogrultusunda daha fazla çalisip milli takima girmek istiyorum. Ardindan Avrupa ve olimpiyatlarda madalya almak istiyorum. Kesinlikle birakmayacagim." ifadelerini kullandi.

Baba Dogan Zengin de müsabakada oglundan daha çok heyecanlandigini belirterek, onu her istediginde salona götüremedigini, imkanlarinin kisitli oldugundan destege ihtiyaçlari oldugunu, oglunun desteklenirse daha büyük basarilar elde edeceginden emin oldugunu kaydetti.

Anne Hatice Zengin ise oglunu hiç yalniz birakmadigini aktararak, "Hakan, küçük yasindan beri sporu seviyor. Oglumu destekliyorum, ölünceye kadar arkasindayim. Basarilar diliyorum, o basardikça mutlu oluyorum." diye konustu.