GRAFIKLI - Türk basketbolunun Avrupa'daki 13. kupasi Fenerbahçe'denErcan Çakar- FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde sezonu sampiyon tamamlayan Fenerbahçe Alagöz Holding, Türkiye'ye basketbolda 13. Avrupa kupasini kazandirdi - Türkiye'den daha önce erkeklerde Anadolu Efes 3, Fenerbahçe, Galatasaray, Darüssafaka, Bahçesehir Koleji ve Besiktas birer kez, kadinlarda ise Galatasaray 3, Yakin Dogu Üniversitesi bir kez Avrupa kupalarinda sampiyon oldu

GRAFIKLI - Türk basketbolunun Avrupa'daki 13. kupasi Fenerbahçe'denErcan Çakar- FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde sezonu sampiyon tamamlayan Fenerbahçe Alagöz Holding, Türkiye'ye basketbolda 13. Avrupa kupasini kazandirdi
- Türkiye'den daha önce erkeklerde Anadolu Efes 3, Fenerbahçe, Galatasaray, Darüssafaka, Bahçesehir Koleji ve Besiktas birer kez, kadinlarda ise Galatasaray 3, Yakin Dogu Üniversitesi bir kez Avrupa kupalarinda sampiyon oldu

ISTANBUL (AA) - ERCAN ÇAKAR - FIBA Kadinlar Avrupa Ligi'nde 2022-2023 sezonunu sampiyon tamamlayan Fenerbahçe Alagöz Holding, basketbolda Türkiye'ye kulüpler bazinda 13. Avrupa kupasini kazandirdi.

FIBA Avrupa Ligi'nde bu sezon grup asamasini 12 galibiyet ve 2 maglubiyetle ilk sirada tamamlayan sari-lacivertli ekip, çeyrek final serisinde Macaristan'in Sopron Basket ekibini eleyerek Dörtlü Final'e yükseldi.

Sirp basantrenör Marina Maljkovic yönetimindeki Fenerbahçe Alagöz Holding, Çekya'nin baskenti Prag'daki Dörtlü Final'in ilk maçinda Italya temsilcisi Beretta Famila'yi 77-70 yendi. Sari-lacivertli takim, finalde ise ÇBK Mersin Yenisehir Belediyesi'ni 99-60 maglup ederek sampiyonluga ulasti.

FIBA Avrupa Ligi'nde besinci kez finalde mücadele eden Fenerbahçe Alagöz Holding, ilk kupasini elde etti.

Türkiye'den daha önce erkeklerde Anadolu Efes 3, Fenerbahçe, Galatasaray, Darüssafaka, Besiktas ve Bahçesehir Koleji birer kez, kadinlarda ise Galatasaray 3, Yakin Dogu Üniversitesi bir kez Avrupa kupalarinda sampiyon oldu.


- Ilk kupa Anadolu Efes'ten


Türk basketbolu, ilk Avrupa zaferini 1996'da Anadolu Efes ile yasadi.

Basantrenör Aydin Örs yönetiminde o zamanki adi Efes Pilsen olan lacivert-beyazlilar, Makedon oyuncusu Petar Naumoski'nin önderliginde büyük bir basari elde etti.

Lacivert-beyazlilar, 1995-1996 sezonunda Avrupa'nin iki numarali kupasi olan Koraç Kupasi finalinde Italya ekibi Stefanel Milano'yu geçerek, Türk basketbol tarihinin ilk büyük basarisina imza atti.


- Anadolu Efes 2, Fenerbahçe bir kez Avrupa'nin zirvesinde


Avrupa'nin kulüpler düzeyindeki bir numarali organizasyonu olan THY Avrupa Ligi'nde daha önce Anadolu Efes 2, Fenerbahçe de bir kez sampiyonluga ulasti.

Anadolu Efes, 2020-2021 ve 2021-2022 sezonlarinda Avrupa Ligi'nde sampiyonluk kupasini kazandi.

Fenerbahçe ise 2016-2017 sezonunda Avrupa Ligi'nde kupanin sahibi oldu.


- Galatasaray ve Darüssafaka, 7Days Avrupa Kupasi'ni kazandi


Galatasaray ve Darüssafaka erkek basketbol takimlari, 7Days Avrupa Kupasi'nda (Eski adi ULEB Avrupa Kupasi) sampiyonluk yasadi.

Galatasaray organizasyonda 2015-2016, Darüssafaka da 2017-2018 sezonunda kupayi kazanma basarisi gösterdi.

Bahçesehir Koleji 2021-2022 sezonunda FIBA Avrupa Kupasi'nda, Besiktas da 2011-2012'de FIBA EuroChallenge Kupasi'nda sampiyonluga ulasti.


- Galatasaray Kadin Basketbol Takimi'ndan 3 kupa


Galatasaray Kadin Basketbol Takimi, Avrupa'da daha önce 3 kez sampiyonluk kupasini kaldirdi.

Sari-kirmizili takim, 2013-2014 sezonunda FIBA Avrupa Ligi, 2008-2009 ile 2017-2018'de FIBA Avrupa Kupasi sampiyonluklari yasadi.

Yakin Dogu Üniversitesi Kadin Basketbol Takimi da 2016-2017 sezonunda FIBA Avrupa Kupasi'ni kazandi.


- Kupalarin 4'ünde Ergin Ataman imzasi


Türk takimlarinin Avrupa'da kazandigi kupalarin 4'ünde Anadolu Efes'i de çalistiran A Milli Basketbol Takimi Basantrenörü Ergin Ataman'in imzasi bulunuyor.

Tecrübeli basantrenör, Anadolu Efes'te 2 THY Avrupa Ligi, Galatasaray'da bir 7Days Avrupa Kupasi ve Besiktas'ta bir FIBA EuroChallenge Kupasi sampiyonlugu yasadi.