Twitter Dosyalari ifsaatlarini yayinlayan gazeteciler, ABD Kongresinde savunma yaptiMücahit Oktay

Twitter Dosyalari ifsaatlarini yayinlayan gazeteciler, ABD Kongresinde savunma yaptiMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - Amerikali serbest gazeteciler Matt Taibbi ve Michael Shellenberger, "Twitter Dosyalari" ifsaatlariyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi'nde kendini savundu.

Taibbi ve Shellenberger, Twitter Dosyalari'nda geçen iddialari tartismak üzere Kongre'nin Meclis Yargi Komitesi tarafindan düzenlenen oturumda sorulara cevap verdi.

Gazeteciler, Twitter'in eski yöneticilerinin e-postalarinin dahili kayitlarini ve platformun karar verme sürecine yapilan sirket disi müdahalelerini ortaya çikaran belgelere nasil ulastiklari konusunda kaynaklarini açiklamaya zorlandi.

Oturumda, Virgin Adalari Temsilcisi (Demokrat) Stacey Plaskett'in Taibbi ve Shellenberger'i "sözde" gazeteci olarak tanimlamasi ve Texas Temsilcisi Sylvia Garcia'nin (Demokrat) gazetecilerin Twitter'la ilgili ifsaat belgelerinin kaynaginin platformun yeni yöneticisi Elon Musk olup olmadigi konusunda açiklamaya zorlamasi üzerine, gergin bir ortam olustu.

Taibbi, Garcia'nin sorusunu, "Ne yazik ki size veremem çünkü bu bir kaynak bulma meselesi ve ben bir gazeteciyim. Kaynaklarimi açiklamiyorum." sözleriyle cevapladi.

Meslek liyakatleriyle ilgili sorulara cevap veren gazeteciler bilgi kaynaklarini açiklamayacaklarini ifade ederken, komitenin baskani Ohio Temsilcisi Jim Jordan (Cumhuriyetçi) ise gazetecilerin kaynaklarini gizli tutmasinin anayasal bir hak oldugu konusuna Demokrat Temsilcilere hatirlatmada bulundu.

- Twitter Dosyalari

Bagimsiz gazeteciler tarafindan bir süredir ifsa edilen Twitter Dosyalari, Twitter'in eski yönetiminin, siyasi görüsleri nedeniyle içeriklere tarafli olarak müdahale ettigini ortaya koyuyor.

Bugüne kadar yapilan ifsaatta, ABD Baskani Joe Biden'in ekibinin talebi üzerine seçim sürecinde ortaya çikan Biden'in oglu Hunter Biden'a ait sizintilarin sansürlenmesi, Trump’in hesabinin askiya alinmasinin yani sira Twitter'in eski yönetiminin ABD ordusunun Orta Dogu'daki manipülasyonlarina alet oldugu ve ABD makamlarinin 250 bin Twitter hesabinin kapatilmasini istedigi ortaya çikmisti.

Twitter Dosyalari ifsaatlarinda gazeteci Alex Berenson da Kovid-19 asisi üreticisi Pfizer'in Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Scott Gottlieb'in mRNA asilari aleyhindeki paylasimlar konusunda Twitter yöneticilerine yaptigi baskiya yer vermisti.

Musk ve Taibbi, Twitter Dosyalari 15'te, Rusya'nin ABD siyasetine müdahalesi konusunda zayif iddialara dayanarak seyircisini yaniltan Amerikan medyasina yüklenmisti.