Sudan Ordusu: Siyasi sürece ve sivil bir hükümetin olusumuna bagliyizÖmer Erdem,Ahmed Satti

Sudan Ordusu: Siyasi sürece ve sivil bir hükümetin olusumuna bagliyizÖmer Erdem,Ahmed Satti

HARTUM (AA) - Sudan ordusu, askeri kurumlarin birlestirilmesi ve seçimler yapilana kadar sivil bir hükümetin kurulmasina yol açacak siyasi sürece ve çerçeve anlasmaya olan bagliligini yineledi.

Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, yaptigi açiklamada, "Silahli kuvvetler ve liderleri, devam eden siyasi sürece, askeri kurumlarin birlestirilmesine ve seçimler yapilana kadar sivil bir hükümetin kurulmasina yol açan, çerçeve anlasmada üzerinde mutabakata varilan hususlara kesin olarak bagli kalacak." ifadesini kullandi.

- Ülkedeki güvenlik durumunu takip etmek için komite kurulacak

Sudan Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile yardimcisi Muhammed Hamdan Dagalu'nun, ülkedeki güvenlik durumunu takip etmek için düzenli kuvvetler ve silahli hareketlerden olusan ortak bir güvenlik komitesi kurmaya karar verdigi belirtildi.

Egemenlik Konseyinden yapilan açiklamaya göre, Burhan ve Dagalu, Konsey Baskani'nin baskent Hartum'daki konutunda bir araya geldi.

Üzerinde anlasmaya varilan düzenlemelerle siyasi sürecin ilerlemesi konusunun ele alindigi görüsmede, ülkedeki siyasi ve güvenlik durumu gözden geçirildi.

Iki askeri lider, ülkedeki güvenlik durumunu takip etmek için düzenli kuvvetler, ilgili devlet kurumlari ve baris anlasmasini imzalayan silahli hareketlerden olusan ortak bir güvenlik komitesi olusturmaya karar verdi.

- Burhan ve Dagalu arasindaki anlasmazliklar

Geçen haftalarda yerel basindaki haberlerde, Burhan ve Dagalu arasinda "çerçeve anlasma" ve Dagalu'nun komutani oldugu Hizli Destek Kuvvetlerinin (HDK) orduya entegrasyonuna iliskin bazi anlasmazliklar oldugu yönünde iddialar vardi.

Dagalu'nun siyasi sürece mevcut siyasi güçlerle devam edilmesini destekledigi söylenirken, Burhan'in daha fazla siyasi gücün katilmasini ve sivil tabanin genisletilmesini destekledigi ileri sürülüyor.

Burhan, 17 Subat'ta "Ordunun komuta kademesi, Sudan'in sorunlarini çözecegine inanarak çerçeve anlasmayi destekledi ancak ordu, anlasmada (milis güç) Hizli Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesini sart kostu. Anlasmayi, içerisinde askerler için önemli bir madde oldugu için kabul ettik. Bu, Hizli Destek Kuvvetlerinin orduya entegre edilmesidir." ifadelerini kullanmisti.

Dagalu da 19 Subat'ta, sunlari kaydetmisti:

"HDK olarak bizler, kararlastirilan takvime göre tek ordu ilkesine iliskin çerçeve anlasmada belirtilenlere bagliyiz. Askeri teskilati gelistirip modernize edecek, etkinligini artiracak ve siyasetten, ekonomiden tamamen uzaklastiracak sekilde güvenlik ve askeri reform süreçlerine dahil olmaya kararliyiz. HDK, silahli kuvvetlerin bir destekçisi ve yardimcisi olarak olusturuldu ve HDK kanununda onun ordunun bir parçasi oldugu belirtildi. Vatani korumak için silahli kuvvetlerle ayni hendekte savastik. Onlara asla ihanet etmeyecegiz."

Dagalu, 8 Mart'ta "Orduyla anlasmazligin olmasi mümkün degil. Bizim anlasmazligimiz, iktidara yapisanlarladir." demisti.

- 16 aydir süren siyasi krizin çözüm çabalari

Siyasi süreç, ordu komutani Abdulfettah el-Burhan'in olaganüstü hal ilaniyla sivil yönetime el koydugu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçliyor.

5 Aralik 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amaciyla askerle "çerçeve anlasma"yi imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta mevcut siyasi sürecin yeni geçis dönemine zemin hazirlayacak ve taraflari nihai anlasmaya götürecek son asamasini baslatmisti.

Nihai anlasma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barisin saglanmasi, eski rejimin izlerini ortadan kaldirma ve Dogu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsiyor.

"Çerçeve anlasma"nin öne çikan hükümleri arasinda 2 yil sürecek geçis döneminin baslamasi, tamamen sivil bir hükümetin kurulmasi ve ordunun iktidardan uzaklastirilmasi yer aliyor.