Gürcistan Basbakani Garibasvili, Tiflis'teki gösterileri "provokasyon" olarak nitelediDavit Kachkachishvili

Gürcistan Basbakani Garibasvili, Tiflis'teki gösterileri "provokasyon" olarak nitelediDavit Kachkachishvili

TIFLIS (AA) - Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili, ülkesinde 2 gün süren "yabanci ajan yasa tasarisi" karsiti protesto gösterilerini "devlete karsi düzenlenen provokasyon" olarak nitelendirdi.

Basbakan Garibasvili, Imedi TV'de katildigi programda, son dönemde ülkesinde yasanan gelismeleri degerlendirdi.

Gürcistan Parlamentosunda 7 Mart'ta ön onayini alan ve gösterilere neden olan "yabanci ajan yasa tasarisi" hakkinda konusan Garibasvili, Tiflis'teki gösterilerin “siddet eylemi” oldugunu ifade etti.

Söz konusu tasarinin, parlamentoda 10 Mart'ta düzenlenen olaganüstü oturumda resmi sekilde geri çekildigini hatirlatan Garibasvili, böylece ülkeye karsi planlanan provokasyon girisimlerin önlendigini belirtti.

Garibasvili, yasa tasarisi karsiti gösterileri sirasinda basta ana muhalefet partisi Birlesik Ulusal Hareketi olmak üzere bazi muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluslarinca siddet eylemlerinin düzenlendigini dile getirdi.

Eski Gürcistan Cumhurbaskani Mihail Saakasvili'nin kurucusu oldugu ana muhalefet partisi ve onu destekleyen "güçleri", ülkede kaos yaratarak Rusya'ya karsi "ikinci cephe" açmaya çalismakla suçlayan Garibasvili, "Gürcü Hayali (iktidardaki parti) hükümeti iktidarda oldugu sürece burada ikinci bir cephenin açilmasina izin vermeyecegiz. Bu, söz konusu bile olamaz." dedi.

Garibasvili, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Baskani Oleksiy Danilov'u da önceden yaptigi açiklamalarina göre Gürcistan'da "ikinci cephenin" açilmasini istemekle suçlayarak, "Bugün Gürcistan'da bir savas oldugunu düsünelim. Simdi detaya girmek istemiyorum ama burada ne olacagini hepimiz çok iyi biliyoruz. Güzel ülkemiz poligona dönecek. Bu, bir abarti degil gerçek bir tehdit. Herkesin bunu iyice anlamasini istiyorum." diye konustu.

Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'nin yaptigi açiklamasiyla Tiflis gösterilerini desteklemesini, Ukrayna'nin baskenti Kiev'in Belediye Baskani Vitaliy Kliçko'nun gösterilere görüntülü mesajiyla hitap etmesini Gürcistan'in iç islerine karismak olarak degerlendirdigini aktaran Garibasvili, "Önce kendinize ve ülkenize bakin, biz ülkemize bakacagiz." dedi.

- "3. Dünya Savasi tehdidi geri döndü"

Rusya-Ukrayna Savasi'yla ilgili son gelismelere de deginen Garibasvili, "3. Dünya Savasi tehlikesinin ortaya çiktigini" belirtti.

Garibasvili, "Durum çok agir. Bugün tüm dünya, Ukrayna'daki savasin içine girmis durumda, Rusya ve Bati çok büyük bir çatismayla karsi karsiya. '3. Dünya Savasi' tehdidi ve nükleer savas söylemleri fiilen geri döndü." degerlendirmesinde bulundu.

Garibasvili, insani yardimlarin gönderilmesinde ve Ukrayna'yi destekleyen uluslararasi kararlarda aktif olarak yer aldiklarini vurguladi. Garibasvili, Gürcistan'da bulunan Ukrayna vatandaslarina da ellerinden geldigi kadar yardim sagladiklarini kaydetti.