Italya'da "tamamen yenilebilen" sarj edilebilir pil üretildiYavuz Aydin

Italya'da "tamamen yenilebilen" sarj edilebilir pil üretildiYavuz Aydin

ANKARA (AA) - Italya Teknoloji Enstitüsünden (IIT) arastirmacilar, günlük hayatta yiyecek olarak tüketilen ürünleri kullanarak "tamamen yenilebilen" sarj edilebilir pil üretti.

Technology Networks'ün haberine göre, yenilebilen pil, saglik teshisi, gida kalitesi izleme ve yenilebilir yumusak robotlar gibi uygulamalarda kullanilabilecek.

Arastirmayi, Milano'daki IIT Basili ve Moleküler Elektronik Laboratuvari Koordinatörü Mario Caironi liderligindeki bir ekip yürüttü.

Caironi ve ekibi, yenilebilir elektronik malzemeler veya yenilebilir maddelerin içine konulabilecek elektronik cihazlar üretmek amaciyla gidalarin ve yan ürünlerinin elektronik özelliklerinin incelenmesi üzerine yogunlasti.

Yenilebilir elektronik biliminin ise sindirim sistemi hastaliklarinin tani ve tedavisinin yani sira gida kalitesinin izlenmesine yönelik cihazlarin üretimiyle ilgilendigi ve bu konudaki en önemli zorluklardan birinin bu amaçla kullanilacak yenilebilir güç kaynaklarinin üretilmesi oldugu kaydedildi.

- Pilde badem, kapari ve nori yosunu kullanildi

Arastirmacilar, canlilarda meydana gelen biyokimyasal redoks tepkimelerinden esinlenerek pilin gelistirilmesinde badem, kapari ve nori yosunu kullandi.

Pilde anot olarak kullanilan riboflavin bademden, katot olarak kullanilan kuersetin ise kapariden elde edildi.

Kisa devreleri önlemek amaciyla pillerde gerekli olan ayirici için suside kullanilan nori yosunundan faydalanilirken elektrik iletkenligini artirmak için de aktif kömür ve su bazli elektrolit kullanildi.

Ayrica elektrotlar, selülozdan üretilmis bir destek üzerinde iki gida sinifi altin kontagin çiktigi balmumu kapsüle yerlestirildi. Altin kontak, pasta sefleri tarafindan kullanilan altin folyo olarak biliniyor.

- Pil birkaç saat süreyle 0,65 volt elektrik üretebiliyor

Pil, yenildiginde insan vücudu için sorun olusturmayacak sekilde 0,65 volt üretiyor.

Batarya, düsük güçlü LED'ler gibi küçük elektronik cihazlara sinirli bir süre için güç saglayabiliyor. Örnegin, yenilebilir pil, 12 dakika boyunca 48 mikroamper veya birkaç mikroamperlik cihazlara birkaç saat akim verebiliyor.

Ilk tamamen yenilebilir sarj edilebilir pilin, yeni yenilebilir elektronik uygulamalara ilham verecegine inaniliyor.

Arastirmanin yazarlarindan Ivan Ilic, yenilebilir pilin bu alanda çalisanlar açisindan oldukça ilgi çekici oldugunu söyleyerek "Pil talebinin hizla arttigi günümüzde karsilastigimiz zorluklardan birisi, toksik malzemeler kullanmadan daha güvenli piller üretmek." dedi.

Arastirma "Advanced Materials Journal" adli dergide yayimlandi.