Filipinler'de Mayon yanardagi çevresinde alarm seviyesi yükseltildiBüsranur Koca

Filipinler'de Mayon yanardagi çevresinde alarm seviyesi yükseltildiBüsranur Koca

MANILA (AA) - Filipinli yetkililer, baskent Manila'da bulunan Mayon yanardagi çevresinde patlama ihtimaline karsi alarm seviyesinin yükseltildigini açikladi.

Filipinli yetkililer, yanardaga 6 kilometre uzaklikta yasayan yerel halka, olasi patlama nedeniyle bölgeyi terk etmelerini söyledi.

Ülkenin aktif yanardaglarindan Mayon yanardaginin, sicak gaz çikisi, düsen kayalar ve iki volkanik deprem sonrasi alarma geçildi.

Yanardagin ilerleyen günlerde patlama ihtimaline karsi 5 seviyeli alarm sisteminde 3'üncü seviyede alarm verilerek önlem alindi.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, olasi bir patlamanin ortaya çikardigi küller uçaklari da etkileyebileceginden sivil havacilik yetkililerince pilotlarin uyarilmasi gerektigini belirtti.

- Iki volkan daha gözlem altinda

Yetkililer, Mayon'un yani sira Manila'nin güneyindeki Taal volkaninin ve Negros adasinin merkezindeki Kanloan volkaninin da hareketlenme ibaresi göstermesiyle gözlem altina alindigini açikladi.

Mayon yanardagi, 2018'de patlayarak, on binlerce yerel halkin evlerini terk etmelerine neden olmustu.

Filipinler, Pasifik'te "Ates Kusagi" olarak adlandirilan, depremlerin ve volkanik patlamalarin yogun yasandigi fay hatti üzerinde bulunuyor.