Azerbaycan'dan gelen arama kurtarma köpegi Juna, enkazlardan 3 kisinin kurtarilmasini sagladiRuslan Rehimov- Juna'nin egitmeni Ehtiram Baloglanov: - "Kahramanmaras'ta Juna sayesinde 3 kisi kurtarildi. Kurtarilan kisilerin akrabalari Juna'ya nasil tesekkür edeceklerini bilemediler. Ona 'Kahraman Juna' lakabini taktilar"

Azerbaycan'dan gelen arama kurtarma köpegi Juna, enkazlardan 3 kisinin kurtarilmasini sagladiRuslan Rehimov- Juna'nin egitmeni Ehtiram Baloglanov:
- "Kahramanmaras'ta Juna sayesinde 3 kisi kurtarildi. Kurtarilan kisilerin akrabalari Juna'ya nasil tesekkür edeceklerini bilemediler. Ona 'Kahraman Juna' lakabini taktilar"

BAKÜ (AA) - RUSLAN REHIMOV - Azerbaycan'dan gelen arama kurtarma köpegi Juna, "asrin felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlerde enkaz altindaki 3 kisiye ulasilmasina yardimci oldu.

Kardes ülke Azerbaycan, 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin ardindan Türkiye'ye destek olmak için hemen harekete geçti. Azerbaycanli arama kurtarma ekipleri, depremin meydana geldigi gün Bakü'den hareket ederek Türkiye'ye ilk ulasan yabanci ekip oldu.

Deprem bölgelerinde Azerbaycanli arama kurtarma ve tibbi personelden olusan 867 kisi görev yapti. Azerbaycan Olaganüstü Haller Bakanligina bagli ekipler, enkaz altinda kalan 53 kisiyi kurtardi.

Bölgede Azerbaycan'dan gelen 8 arama kurtarma köpegi de görev yapti. Bu köpekler sayesinde 15 kisinin yeri tespit edildi, 27 kisinin cansiz bedenlerine ulasildi. Juna isimli Cocker Spaniel cinsi köpegin yerlerini tespit ettigi biri çocuk 3 kisi kurtarildi.

Juna'nin egitmeni Ehtiram Baloglanov, deprem bölgesinde yasadiklarini AA muhabirine anlatti.

Baloglanov, 6 Subat'ta kendilerine teyakkuz emri verildigini ve kisa sürede hazirlanarak köpekleriyle Türkiye'ye hareket ettiklerini söyledi.

Ayni gün Kahramanmaras'a ulastiklarini ve hemen çalismalara basladiklarini belirten Baloglanov, "Sehir yerle bir olmustu. Insanlar yardim istiyordu. Üç vardiya halinde 24 saat prensibiyle çalismaya basladik. Arama kurtarma köpekleri ekiplerin isini kolaylastiriyor. Enkaz altindaki canlilari çikarmak için bir dakikanin bile önemi var." diye konustu.

Baloglanov, Juna'yla ilgili, "2017'de dogdu bu köpek. O zamandan beri benimle birlikte. Kahramanmaras'ta Juna sayesinde 3 kisi kurtarildi. Kurtarilan kisilerin akrabalari Juna'ya nasil tesekkür edeceklerini bilemediler. Ona 'Kahraman Juna' lakabini taktilar." dedi.

Deprem bölgesinde gördüklerinden çok etkilendigini söyleyen Baloglanov, "Arama kurtarma isi yapacaksan bunu vicdanla yapmak lazim. Bu, herkesin basina gelebilir. Enkaz altinda sen de olabilirsin, akrabalarin da olabilir. Bu isi kalpten yapmak lazim." ifadelerini kullandi.