Disisleri Bakani Çavusoglu, Mogol mevkidasi Battsetseg ile ortak basin toplantisinda konustu:Tugba Altun,Sümeyye Dilara Dinçer- "En az 500 milyon dolarlik bir (ticaret hacmi) hedef belirlememiz gerekiyor. Artis hizina baktigimiz zaman, önümüzdeki yillarda bu hedefi de yakalayabilecegiz" - "(FETÖ) Sadece Türkiye için degil, dost Mogolistan için de ayni sekilde tehdit. Dolayisiyla FETÖ'ye karsi her zaman dikkat etmeleri gerektigine dair dostane uyarilarimizi da yaptik"

Disisleri Bakani Çavusoglu, Mogol mevkidasi Battsetseg ile ortak basin toplantisinda konustu:Tugba Altun,Sümeyye Dilara Dinçer- "En az 500 milyon dolarlik bir (ticaret hacmi) hedef belirlememiz gerekiyor. Artis hizina baktigimiz zaman, önümüzdeki yillarda bu hedefi de yakalayabilecegiz"
- "(FETÖ) Sadece Türkiye için degil, dost Mogolistan için de ayni sekilde tehdit. Dolayisiyla FETÖ'ye karsi her zaman dikkat etmeleri gerektigine dair dostane uyarilarimizi da yaptik"

ANKARA (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Mogolistan ile Türkiye arasindaki ticaret hacmine iliskin en az 500 milyon dolarlik hedef belirlenmesi gerektigini belirterek, "Artis hizina baktigimiz zaman, önümüzdeki yillarda bu hedefi de yakalayabilecegiz. Yeter ki bu yönde adimlar atalim." dedi.

Çavusoglu, Mogolistan Disisleri Bakani Batmunkh Battsetseg ile Bakanlikta yaptigi ikili görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Battsetseg'e, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan gerçeklestirdikleri ziyaret için tesekkür eden Çavusoglu, bunun disisleri bakani düzeyinde Mogolistan'dan 31 yil aradan sonra ilk ziyaret olduguna dikkati çekti.

Çavusoglu, disisleri bakani olduktan sonra Mogolistan'i ziyaret ettigini ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'la da bir ziyarette bulunduklarini belirtti.

Battsetseg ile görüsmesinde bundan sonra daha sik karsilikli ziyaret yapma ve bir araya gelme konusunda mutabik kaldiklarini aktaran Çavusoglu, Semerkant'ta ilk görüsmelerini gerçeklestirdiklerini ve iki ülkenin cumhurbaskanlarinin da Sanghay Isbirligi Örgütü Zirvesi kapsaminda Semerkant'ta bir araya geldigini söyledi.

Çavusoglu, Mogolistan'in deprem desteklerine iliskin "Dost Mogolistan'a deprem döneminde bizimle gösterdikleri dayanisma ve verdiklerini destek için huzurlarinizda tesekkür ediyoruz." dedi.

Battsetseg'in, Türkiye'nin Ulan Batur Büyükelçiligine giderek defteri bizzat imzaladigini dile getiren Çavusoglu, Mogolistan'dan gelen 37 kisilik arama kurtarma ekibinin Hatay'da 8 kisiyi enkazdan çikardigini ifade etti.

Çavusoglu, Mogolistan'in çadir ihtiyacinin karsilanmasi için de destek oldugunu, özellikle geleneksel Mogol çadiri ve ilave çadirlar da gönderdiklerini belirtti.

Özellikle Mogol halkina da tesekkür eden Çavusoglu, "Depremin ilk gününden itibaren halk, kampanyalarla Türkiye'ye özellikle insani yardim desteklerini devam ettiriyor. Battaniye, uyku tulumu, giysi, gida ve hijyen ürünlerini Türkiye'ye gönderiyorlar. Biz de büyükelçilikler araciligiyla bu desteklerin Türkiye'ye gelmesini koordine ediyoruz. Sivil toplum kuruluslari da bagis kampanyasi yapti, tüm sivil toplum örgütlerine ve Mogol halkina tekrar tesekkür ediyoruz." ifadelerini kullandi.

- Görüsmede ikili iliskiler de ele alindi

Çavusoglu, görüsmede ikili iliskileri de ele aldiklarini ve bu iliskileri birçok alanda çalisarak gelistirmeleri gerektigini vurguladi.

Daha önce ikili ticaret hacmi için 100 milyon dolar hedef belirlendigine ve bu hedefin geçen sene asildigina isaret eden Çavusoglu, "Simdi en az 500 milyon dolarlik bir hedef belirlememiz gerekiyor. Artis hizina baktigimiz zaman, önümüzdeki yillarda bu hedefi de yakalayabilecegiz. Yeter ki bu yönde adimlar atalim." dedi.

Çavusoglu, ikili iliskileri gelistirirken ulastirma adina ne adimlar atilacagi, Türk Hava Yollarinin (THY) sivil ve kargo uçus sayilarinin artmasi, kara tasimaciligi için kontenjanin artirilmasi ve ticaretin önündeki engellerin azaltilmasi gibi adimlari degerlendirdiklerini söyledi.

9. Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantisi'nda Tercihli Ticaret Anlasmasi müzakerelerine baslama karari alindigini animsatan Çavusoglu, bir an önce bu anlasmanin müzakerelerine de baslanilmasi gerektigini vurguladi.

- Gelecek yil diplomatik iliskilerin 55. yil dönümü kutlanacak

Çavusoglu, yatirimlarla ilgili anlasmalarin çok önceden imzalandigina ve güncelligini yitirdigine dikkati çekerek, "Gelecek sene diplomatik iliskilerin kurulmasinin 55. yilini kutlayacagiz. Dolayisiyla bu anlasmalari da tekrar gözden geçirip güncellememiz gerekiyor." dedi.

Madencilik ve enerji alaninda çok ciddi bir potansiyel olduguna deginen Çavusoglu, tarihi ve kültürel anlamda güçlü baglar oldugu, egitim ve kültür alaninda da iliskilerin gelistirilmesi gerektiginin altini çizdi.

Çavusoglu, ikili iliskilerin düzeyine iliskin, "Iliskilerimizi kapsamli ortakliktan stratejik ortakliga çikarma konusunda bir teklifte bulunduk. Simdi Mogolistan'in cevabini bekliyoruz." ifadesini kullandi.

Bugün 3 anlasma imzaladiklarini ve bu anlasmalarla isbirligini genisletip derinlestireceklerini belirten Çavusoglu, ikili isbirliginin iliskilerin hukuki altyapisini da gelistirecegini söyledi.

Çavusoglu, 10. KEK Toplantisi'nin gerçeklestirilmesinde ve is forumu düzenlenmesinde fayda olduguna dikkati çekerek, önemli firmalarin Mogolistan'a ilgisinin arttigini ve firmalari bir araya getirerek bu potansiyelin degerlendirilmesi konusunda onlari tesvik etmekte fayda oldugunu belirtti.

Savunma sanayi isbirliginin gelistirilmesi konusunda görüsmeler olduguna isaret eden Çavusoglu, "Bu alanda dost Mogolistan'a her türlü destegi vermeye haziriz." dedi.

Çavusoglu, Türkiye'nin basarili oldugu Kamu Özel Ortakligi modelinden Mogolistan'in da istifade etmek istedigini dile getirerek, ayrica Mogolistan'in ciddi bir agaçlandirma kampanyasi ve yurt disinda egitimle ilgili projeleri bulundugunu; Türkiye'nin de bu konularda isbirligi ve tecrübe paylasimina hazir oldugunu söyledi.

Imar projelerinde de destege hazir olduklarini yineleyen Çavusoglu, Karakurum'da kurulmak istenen sehir ve yeni havaalani insasi konusunda isbirligine devam edeceklerini belirtti.

Çavusoglu, THY'nin haftalik 3 olan uçus sayisinin kisa süre önce 4'e çikarildigini ve ihtiyaç olursa 7'ye çikarilacagini aktararak, Ankara ve Antalya'ya da direkt uçuslar için mutabakata vardiklarini ifade etti.

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanliginin (TIKA) 1994'ten bu yana 850 civari proje gerçeklestirdigine ve hala sahada son derece aktif olduguna dikkati çeken Çavusoglu, tarihlerinin essiz varliklarindan birisi olan Bilge Tonyukuk Aniti'nin muhafazasi için TIKA'nin müze insa ettigini söyledi.

Bu aniti bir kere Cumhurbaskani Erdogan'la olmak üzere 2 kere ziyaret ettigini aktaran Çavusoglu, gerçekten çok etkilendiklerini ve geçen sene Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un bu müzenin temel atma törenine bizzat katildigini ve bunun Türkiye'nin verdigi önemi gösterdigini vurguladi.

Çavusoglu, bu müzeyi tamamlayacaklarini ve UNESCO'nun Kültür Mirasi'na da birlikte basvuracaklarini kaydetti.

Geçen yaz iki ülkenin ortak tarihi için iki önemli arkeolojik kesif yapildigini animsatan Çavusoglu, "Temmuzda Van'da Ilhanli Hani Hülagu'nun yazlik sarayi ve agustosta Mogolistan'da 2. Göktürk devletinin kurucusu Kutluk Ilteris Kagan'in ona ait anit kompleksinde kazi arastirmalari yapildi." ifadesini kullandi.

- "FETÖ, sadece Türkiye için degil, dost Mogolistan için de tehdit"

Çavusoglu, terörle mücadele konusunda Mogolistan'in özellikle FETÖ konusunda verdigi destege tesekkür ederek FETÖ mensubu kisilerin Mogolistan'da kalmadigini kendilerinin de söyledigini aktardi.

Daha önce bu konuda isbirlikleri oldugunu vurgulayan Çavusoglu, "Bundan dolayi baskalarinin da etkisiyle bazi anlasmazliklar da oldu ama bu terör örgütü herkes için tehdit. Sadece Türkiye için degil, dost Mogolistan için de ayni sekilde tehdit. Bazi okullari Almanya'dan paravan bir sirket devraldi. Dolayisiyla FETÖ'ye karsi her zaman dikkat etmeleri gerektigine dair dostane uyarilarimizi da yaptik." seklinde konustu.

Çavusoglu, çalisma yemeginde de bölgesel konulari degerlendireceklerini aktararak, Yeniden Asya Girisimi ile Asya'ya bütüncül bir yaklasimla tekrar geri döndüklerini belirtti.

Ekonominin güç merkezinin Asya'ya kaydigini ve bu bölgede siyaset ve dis politikanin da son derece hareketli oldugunu kaydeden Çavusoglu, Türk Devletleri Teskilati'ni (TDT) da kurumsal hale getirdiklerini, tüm Asya ülkeleriyle ve Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi (ASEAN) basta olmak üzere bölgedeki örgütlerle iliskileri güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Çavusoglu, 1000'den fazla somut projeyle bölgede olduklarini, ilk defa bu bölgede olmadiklarini ancak tekrar bütüncül bir yaklasimla geri döndüklerini ifade etti.

- Mogolistan TDT'ye gözlemci üye olabilir

Mogolistan'in da Asya'nin önemli bir ülkesi olduguna dikkati çeken Çavusoglu, "Isbirligimizi ve iliskilerimizi daha da gelistirecegiz. Ukrayna savasi dahil bazi bölgesel konulari da biraz sonra degerlendirme imkani bulacagiz." dedi.

Iki bakan arasindaki görüsmelerin ardindan basin toplantisi öncesinde de "Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi ve Mogolistan Disisleri Bakanligi Arasinda Protokol Alaninda Isbirligi Mutabakat Muhtirasi", "Türkiye Cumhuriyeti Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile Mogol Standardizasyon ve Metroloji Kurumu (MASM) arasinda Helal Kalite Altyapisi Alaninda Isbirligi Mutabakat Zapti" ve "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) ile Mogol Standardizasyon ve Metroloji Ajansi (MASM) Arasinda Mutabakat Zapti" imzalandi.