Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastasi Havva Erdem'in bebegi 1 yasina girdiZehra Tekeci- Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan: - "Su ana kadar 100'den fazla rahim nakli operasyonun gerçeklestirildigini bilmek bu alandaki ilerlemenin büyüklügünü gösteriyor. Bu basarilar sadece üniversitemizin degil, tüm insanligin gelecegi için umut verici adimlardir"

Türkiye'nin ikinci rahim nakli hastasi Havva Erdem'in bebegi 1 yasina girdiZehra Tekeci- Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan:
- "Su ana kadar 100'den fazla rahim nakli operasyonun gerçeklestirildigini bilmek bu alandaki ilerlemenin büyüklügünü gösteriyor. Bu basarilar sadece üniversitemizin degil, tüm insanligin gelecegi için umut verici adimlardir"

ANTALYA (AA) - Türkiye'nin kadavradan ikinci rahim nakli hastasi Havva Erdem'in geçen yil dünyaya gelen "Özlenen" isimli bebegi, bir yasina girdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde kadavradan rahim nakledildikten 14 ay sonra annelik sevinci yasayan Havva Erdem ve bebegi Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile bir araya geldi.

Özkan, bulusmada, üniversite olarak tip dünyasina bir kez daha tarihi bir an yasatmanin gururunu yasadiklarini söyledi.

Türkiye'de ilk rahim naklinin 2011'de yapildigini hatirlatan Özkan, sunlari kaydetti:

"Ilk rahim naklini gerçeklestirdigimiz Derya Sert 9 yilin ardindan bebek sahibi olmustu. Bu ilk basari sadece teknik bir basari degil ayni zamanda umutlarin ve hayallerin gerçeklesebilecegi bir isaret oldu. Derya Sert'in cesareti ve motivasyonu ikinci rahim nakli operasyonunu gerçeklestirmemize ilham verdi. Edindigimiz tecrübeyle embriyo transferini daha kisa bir süre içinde gerçeklestirerek Havva'nin hamile kalmasini sagladik. Sonuç çok daha kisa sürede yeni bir mucizeyi daha yasamamiza vesile oldu."

Bu basarinin rahim naklini, tipki böbrek, karaciger nakilleri gibi rutin operasyon haline getirdigini vurgulayan Özkan, söyle konustu:

"Su ana kadar 100'den fazla rahim nakli operasyonun gerçeklestirildigini bilmek bu alandaki ilerlemenin büyüklügünü gösteriyor. Bu basarilar sadece üniversitemizin degil, tüm insanligin gelecegi için umut verici adimlardir. Bu süreçte emegi geçen tüm hekimlerimize destek veren herkese ve tabi ki cesaretiyle ilham kaynagi olan hastalarimiza tesekkür ederim."

- "Isminin hakkini veriyor çok özlendi"

Anne Havva Erdem ise geçirdigi zorlu süreçte inancini hiç yitirmedigini, bebegini kucagina alacagi günleri umutla bekledigini dile getirdi.

Hayatinin en güzel bir yilini yasadigini aktaran Erdem, "Evimize nese geldi. Bu sene evimizde olan huzur, nese bundan önceki senelerimizde yoktu. Onun mutlulugu bize mutluluk katiyor. Isminin hakkini veriyor çok özlendi. Insallah baska anneleri çok özletmezler. Biz çok özeldik bizim gibi özleyenler var onlarda bir an önce kucaklarina alirlar daha fazla özlemezler insallah." diye konustu.

Baba Sükrü Erdem ise evlatlariyla birlikte hissettikleri eksikligin tamamlandigini belirterek, operasyonda emegi geçenlere tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan, Özlenen bebegin yas günü için pasta kesildi. Özlenen Özkan, Erdem ailesine hediye takdim etti.

Havva Erdem'e, 27 temmuz 2021'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Rektör Özlenen Özkan ve Tip Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan baskanligindaki ekip, 8,5 saat süren operasyonla kadavradan rahim nakletmisti.