Saglik Bakani Koca, "Ikinci Beyaz Reform"un detaylarini AA'ya anlatti:Burcu Çalik Göçümlü- "Önümüzdeki dönemde daha çok saglikta siddetin sebeplerini ortadan kaldirmayi amaçliyoruz. Hastanelerde Beyaz Kod öncesi devreye girecek, 'Gri Kod' denilebilecek erken uyari sistemini getirecegiz. Bu kodla siddet yasanma ihtimalinde güvenlik görevlileri, hastane idaresi haberdar edilecek, karakol da siddet riskinden bilgi sahibi olacak" - "Siddet eylemi nedeniyle hakkinda daha önce kod verilen kisi tekrar

Saglik Bakani Koca, "Ikinci Beyaz Reform"un detaylarini AA'ya anlatti:Burcu Çalik Göçümlü- "Önümüzdeki dönemde daha çok saglikta siddetin sebeplerini ortadan kaldirmayi amaçliyoruz. Hastanelerde Beyaz Kod öncesi devreye girecek, 'Gri Kod' denilebilecek erken uyari sistemini getirecegiz. Bu kodla siddet yasanma ihtimalinde güvenlik görevlileri, hastane idaresi haberdar edilecek, karakol da siddet riskinden bilgi sahibi olacak"
- "Siddet eylemi nedeniyle hakkinda daha önce kod verilen kisi tekrar

MARDIN (AA) - BURCU ÇALIK- Saglik Bakani Fahrettin Koca, Ikinci Beyaz Reform kapsaminda saglikta siddetin sebeplerini ortadan kaldirmayi amaçladiklarini belirterek, "Hastanelerde Beyaz Kod öncesi devreye girecek, 'Gri Kod' denilebilecek erken uyari sistemini getirecegiz. Bu kodla siddet yasanma ihtimalinde güvenlik görevlileri, hastane idaresi haberdar edilecek, karakol da siddet riskinden bilgi sahibi olacak." dedi.

Koca, Mardin ziyaretinde AA muhabirine, Ikinci Beyaz Reform süreci, siddete karsi "gri kod" uygulamasi, "Telemedicine" olarak adlandirilan uzaktan saglik sistemi gibi yeni uygulamalar ve protez ihtiyaci bulunan depremzedeler için yürütülen çalismalara iliskin açiklamalarda bulundu.

Geçen yil hayata geçirilen Beyaz Reform çalismalariyla hatali tibbi uygulama (malpraktis) nedeniyle saglik çalisanlarina açilan davalarda kasit olmadikça tazminati devletin üstlenmesi, saglik çalisanlarinin mali sorunlarinin çözümü, saglikta siddetin katalog suçlar kapsamina alinmasi gibi birçok önemli düzenlemenin gerçeklestirildigini animsatan Koca, taban ücret ile sabit ücretin mahsuplasmasinin da ortadan kaldirildigina dikkati çekti.

Koca, "Önümüzdeki dönemde daha çok saglikta siddetin sebeplerini ortadan kaldirmaya yönelik çaba içerisinde olacagiz. Siddet, çok yönlü sebepleri olan bir durum. En önemli sebeplerden bir tanesi de çalisma ortami. Çalisma ortamlarini her geçen gün daha nitelikli, hastamiza hizmet edebilir hale getirmek istiyoruz." ifadesini kullandi.

Bu kapsamda doktorlarin hastalara daha kaliteli vakit ayirabilmelerini saglamak için 32 bin tibbi personel istihdam edildigine dikkati çeken Koca, "Ayrica hastanelere gelen hasta yükü fazla ve bunu azaltabilmek için de birinci basamagi güçlendirmek kaydiyla her geçen gün basamaklar arasi bir geçisi planlamak istiyoruz." diye konustu.

- Hastanelerde erken uyari sistemi "Gri Kod" devreye giriyor

Bakan Koca, saglikta siddetle mücadeleye yönelik hastane ortamlarinin düzenlenmesinin yaninda Içisleri Bakanligiyla siddeti önlemeye yönelik güvenlik önlemlerine iliskin de ortak bir çalisma yaptiklarini bildirdi.

Bu çerçevede hastanelerdeki güvenlik elamanlarinin sayisini artirma planlamalarinin oldugunu aktaran Koca, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ayrica 'Gri Kod' denilebilecek, Beyaz Kod öncesi devreye girecek erken uyari sistemi üzerinde çalisiyoruz. Bu öncü kodla özellikle siddet olma ihtimalinin düsünüldügü durumlarda emniyet, hastanenin güvenlik görevlileri ve hastane idaresi haberdar edilecek. Bu süreçte hastanin hizmeti devam edecek. Gri Kodla karakol siddet riskinden haberdar edilecek ama emniyet görevlilerinin hastaneye gelisi Beyaz Kod verilmesi durumunda devreye girmis olacak. Sistemle amacimiz siddet yasanmadan önüne geçilebilmesi, bunu bir öncül alarm sistemi olarak düsünebilirsiniz."

- Siddet eyleminde bulunan tekrar hastaneye gelirse "Gri Kod" ile izlenecek

Hastanelerde daha önceki siddet eylemlerinden ötürü hakkinda Beyaz veya Gri Kod verilmis kisilere yönelik de bazi uygulamalarin sistemle gelecegini anlatan Koca, söyle devam etti:

"Daha önce Gri Kod veya Beyaz Kod verilmis olan bir kisi, sonraki süreçte hastaneye geldiginde o hasta için tekrar Gri Kod verilecek. Yani bu hasta hizmetini alacak ama güvenlik elemanlarinin, idarenin kontrolünde, bilgisinde olacak. Böylelikle verilen hizmetin önceden alinan önlemle daha güvenli olmasi saglanacak."

- Uzaktan saglik sistemi "Telemedicine" önce yaslilar için baslatilacak

Yaslilarin kendilerinden sorumlu bir hekime emanet edilecegi Saglikli Yas Alma Merkezlerinin (YASAM) sayisini artirmaya basladiklarini da vurgulayan Koca, uygulamaya 80 yas üzeriyle baslandigini ama ileriki süreçte 65 yas üstüne de hizmet sunulmasinin hedeflendigini söyledi.

Hekim, hemsire, tibbi sekreter ve teknikerin görev yaptigi bu merkezlerde hastalarin evlerinde ziyaret edilecegini, bazi rapor, reçete gibi islemlerinin de hastaneye gelmelerine gerek kalmadan uzaktan online sistem araciligiyla çözülecegini anlatan Koca, bu çerçevede hastalarin hastaneye gitmesine gerek kalmadan bazi islemlerinin online sistemle gerçeklestirilebilmesine olanak saglayacak "Telemedicine" uygulamasini baslatacaklarina isaret etti.

Bakan Koca, "Telemedicine sistemini hem aile hekimliklerinde hem de hastanelerdeki poliklinik süreçlerinde devreye almak istiyoruz. Sistem öncelikle Saglikli Yas Alma Merkezlerimizde ilk kez baslayacak." açiklamasinda bulundu.

- "MHRS randevulariyla ilgili bazi branslarda sorunlarimiz kismen sürüyor"

Merkezi Hekim Randevu Sisteminde (MHRS) randevu sorunlarinin önüne geçmek amaciyla yeni uygulamalarin baslatildigini ve bunlarin belli bir oranda sonuç verdigini vurgulayan Bakan Koca, su bilgileri verdi:

"MHRS randevulariyla ilgili özellikle bazi branslarda sorunlarimiz kismen devam ediyor. Cildiye, plastik cerrahi, göz, Kulak Burun Bogaz (KBB) gibi branslarda yer yer sorunlar yasiyoruz. Bunu yeri geldiginde mesai sonrasi uygulamalar, yeri geldiginde hekim takviyesi yaparak çözme çabasi içerisindeyiz.

Uzaktan saglik hizmeti Telemedicine gibi saglik hizmetleriyle de özellikle kronik hasta grubunun bazi islemlerini hastaneye gelmelerine gerek olmadan gerçeklestirmeyi amaçliyoruz. Kronik hastalar içinde toplamda yüzde 22 oranindaki hastamiz, rapor, reçete veya tetkik için hastanelere müracaat ediyor. O müracaatlari hastaneye gelmelerine gerek olmadan, online çözmemiz mümkün olabilir. Dolayisiyla bu noktalarda olusan hasta yükünü daha da azaltarak MHRS sorununu biraz daha çözmek istiyoruz."

- Depremzedelerin protez ihtiyaçlari

Saglik Bakani Koca, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan ampütasyon geçiren kisilerin protez ihtiyaçlarina iliskin soru üzerine de bu konuda Cumhurbaskanliginca bir kararname yayimlandigini animsatti.

Bu çerçevede Bakanlikça belirlenen merkezlerde herhangi bir maliyet unsuru gözetmeden, ithal olanlar da dahil hastalara en uygun protez uygulamalarinin yapildigina dikkati çeken Koca, söyle konustu:

"Bu konuda Bakanligimiz deprem bölgeleri, Istanbul ve Ankara'da toplam 19 merkez belirledi. Bu merkezlerde dünyanin herhangi bir ülkesindeki protez de olabilir yeter ki hastamiz için en uygun protez olsun uygulaniyor. Cumhurbaskanimiz bunu bir kararnameyle yayimladi. Maddi herhangi bir kisitlama söz konusu degil en uygun protezi takmak üzere bu 19 merkez karar veriyor.

Su ana kadar 157 protezin uygulamasi yapildi, toplam 600'e yakin protez uygulanacak. Bu anlamda merkezlerimiz çalismalarina devam ediyor. Protez hem rehabilitasyon hem de iyilestirme süreçleri olan bir yaklasim. Bu nedenle merkezlerin rehabilitasyon, fizik tedavi boyutuyla da güçlü olmalari gerekiyor. Biz bu merkezleri bu boyutuyla güçlendirdik. O anlamda bir sorun yok, yakinen takip ediyoruz."

- "Saglik sorunlarini yerinde görüp çözmek için sehir bulusmalari yapiyoruz"

Türkiye'nin dört bir yaninda bir süredir "sehir bulusmalari" gerçeklestirdiklerine de deginen Bakan Koca, "Bu ziyaretlerle saglik sorunlarimizi yerinde görmek, saglik çalisanlarimizla sorunlarini birlikte degerlendirmek ve varsa problemleri onlari yerinde çözmeyi amaçliyoruz." seklinde konustu.

Koca, dün Mardin'deki temaslarini da animsatarak, insaati süren 750 yatakli Mardin Sehir Hastanesi'nin 1,5 yil içinde tamamlanmasinin hedeflendigini, bu projeyle hastalarin baska ile sevkinin önlenmesini ve Mardin'i bir saglik üssü haline getirmeyi planladiklarini bildirdi.

Ayrica poliklinik hizmetleri baslayan Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi'nin yeni ek binasiyla birlikte bütün birimlerinin devreye alinacagini, Kiziltepe'deki ek hizmet binasinin da yil sonuna dogru bitecegini aktaran Koca, "Bu anlamda Mardin'in önümüzdeki 40 yillik saglik sorununu bitirmis olacagiz." dedi.