Kazakistan ile Tacikistan iliskileri müttefik niteligi kazandiMeiramgul Kussainova

Kazakistan ile Tacikistan iliskileri müttefik niteligi kazandiMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Kazakistan ve Tacikistan arasinda Müttefik Etkilesim Deklarasyonu imzalandi.

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Astana'ya resmi ziyaret gerçeklestiren Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman'i Cumhurbaskanligi Sarayi Akorda'da törenle agirladi.

Tören sonrasi iki lider, dar ve genis kapsamda görüsmeler gerçeklestirdi ve imza törenine katildi.

Burada iki ülke arasinda Müttefik Etkilesim Deklarasyonu kabul edildi.

Bunun yani sira Kazakistan ile Tacikistan arasinda tasinan ürünler ve araçlar hakkinda ön bilgi alisverisinin düzenlenmesine iliskin protokol, Kazakistan'in Türkistan sehri ile Tacikistan'in Hucend sehri arasinda kardes sehir iliskilerinin kurulmasina iliskin muhtira, turizm ve tarim alanlarinda isbirligi yol haritasi, sanayi ve inovasyon alaninda ortak etkilesim plani gibi çesitli alanlarda 8 isbirligi belgesi daha imzalandi.

Tokayev ve Rahman, daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev, burada yaptigi konusmada, iki ülke arasinda bugün Müttefik Etkilesim Deklarasyonu'nun imzalandigini vurgulayarak, "Belge, halklarimizin temel çikarlarini tam olarak karsiliyor ve daha fazla yakinlasmaya yönelik karsilikli arzuyu yansitiyor. Deklarasyon siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani temaslari yogunlastirmayi amaçlayan net önlemlerden olusuyor." dedi.

Tokayev, Tacik mevkidasi ile karsilikli ticaret hacminin 2 milyar dolara yükseltme konusunda mutabik kaldiklarini bildirdi.

Ayrica Orta Asya'nin sürdürülebilir kalkinmasinin bölgedeki tüm kardes halklarin ortak çikarini karsilayan hedef oldugu konusunda hemfikir olduklarina dikkati çeken Tokayev, "Bu baglamda, Orta Asya Devlet Baskanlari Istisare Toplantilari formatinda yakin isbirligini sürdürme konusunda mutabik kaldik." ifadesini kullandi.

Tacikistan Cumhurbaskani Rahman da görüsmelerin yapici ve güven verici bir atmosferde gerçeklestigini kaydederek, "Özellikle stratejik ortakligimiza müttefik isbirligi niteligi kazandirilmasi yönünde bugün alinan karari not etmek istiyorum. Iliskilerimizin yeni niteliginin, tüm alanlarda devletlerimiz arasindaki baglarin daha da ilerici gelismesinde bir faktör olacagina eminim." dedi.

Rahman, Kazakistan'in ülkesinin dis ticaretinde ikinci sirada yer alan en büyük ortaklarindan biri oldugunu ve ikili iliskilerin en önemli yönünün ekonomik etkilesim olmaya devam edeceginin altini çizdi.

Tokayev, tören sirasinda Rahman'a Kazakistan'in en büyük devlet nisani "Altin Kiran"i takdim etti.