Filistin'den, isgal altindaki Nablus'ta 3 Filistinlinin öldürülmesine tepkiQais Omar Darwesh Omar,Halime Afra Aksoy,Safiye Karabacak

Filistin'den, isgal altindaki Nablus'ta 3 Filistinlinin öldürülmesine tepkiQais Omar Darwesh Omar,Halime Afra Aksoy,Safiye Karabacak

RAMALLAH (AA) - Filistin yönetimi ve bazi gruplar, Israil güçlerinin isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeyindeki Nablus'ta eve düzenlenen baskinda 3 kisinin öldürülmesine tepki gösterdi.

Filistin Devlet Baskanligi Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne'nin konuya iliskin açiklamasi, Filistin resmi ajansi WAFA'da yayimladi.

Nablus'taki baskinda 3 Filistinlinin hayatini kaybetmesine isaret eden Ebu Rudeyne, Filistin sehirlerine yönelik baskinlarin ve burada Israil güçleri tarafindan islenen cinayetlerin devam etmesini kinadi.

Israil'i Filistin'de gerginligi yükseltmeye devam etmemesi konusunda uyaran Ebu Rudeyne, "Gerginligin sürmesi bölgede infiale yol açacak ve bölgedeki durum kontrol edilmesi zor bir asamaya girecek." ifadesini kullandi.

Bölgede meseleleri siddete sürükleyen ve durumu kötülestiren gerginligi tirmandirici politikadan Israil'i sorumlu tutan Ebu Rudeyne, ABD yönetiminden, saldirilarin durdurulmasi için duruma ivedilikle müdahale etmesini ve Israil'e baski yapmasini istedi.

Ebu Rudeyne, sahadaki sartlarin çok zorlastigini ve yansimalarini tahmin edilemedigine dikkati çekerek, kinama politikasinin yeterli olmadigini vurguladi.

- Filistinli gruplarin tepkisi

Filistinli direnis gruplari Nablus'ta 3 Filistinlinin öldürülmesine tepki göstererek, "direnisi artirma" çagrisinda bulundu.

Hamas'in askeri kanadi Izzeddin El-Kassam Tugaylarindan yapilan açiklamada, "Nablus'taki 3 sehit, bizim mücahitlerimizdendi. Söz konusu kisiler ramazan ayinda Israil ordusunun itikafta olanlara yönelik saldirilarina karsi operasyon düzenledi." ifadelerine yer verdi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Izzet er-Risk de Filistinli gruplarin, Nablus'taki bu olay karsisinda isgal güçlerine karsi direnisi artirmasi gerektigini belirtti.

Filistin Demokratik Halk Kurtulus Cephesinden yapilan yazili açiklamada da Nablus'ta 3 Filistinlinin öldürülmesine tepki gösterildi.

Sahadaki birligin güçlendirilmesi ve her türlü direnisin artirilmasi çagrisi yapilan açiklamada, "Isgalin suçu ve örgütlü terörü, halkin kararliligini ve direnisini baltalamayacak, aksine direnisi ve isgale suçlarinin bedelini ödeme kararliligini artiracaktir." denildi.

Filistin Ahrar Hareketi de "Bu suikast, isgale tokat atmak ve ona ders vermek için direnisin tirmanisini artiracaktir." açiklamasinda bulundu.

Açiklamada "Bati Seria ve Kudüs'teki Filistinlilere isgalin saldirganligini durdurmak için çatismayi tirmandirma" çagrisi yapildi.

Israil güçleri isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeyinde yer alan Nablus'ta bu sabah bir eve baskin düzenleyerek 3 Filistinliyi öldürmüstü.

Israil ordusu, Nablus baskininda öldürülen 2 kisinin, 7 Nisan’da isgal altindaki Bati Seria’da 3 Israilli yerlesimcinin öldürüldügü silahli saldirinin failleri oldugunu savunmustu.