Halepçe'deki kimyasal saldirinin 35. yilinda, ölenler için IKBY'de anma töreni düzenlendiBekir Aydogan,Emrah Akbulak,Rewa Mahmood Hasan

Halepçe'deki kimyasal saldirinin 35. yilinda, ölenler için IKBY'de anma töreni düzenlendiBekir Aydogan,Emrah Akbulak,Rewa Mahmood Hasan

ERBIL (AA) - Irak'in Halepçe kentinde, 35 yil önce ülkenin devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde düzenlenen kimyasal saldirida hayatini kaybedenler anildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY), Halepçe'deki anma törenine, ölenlerin yakinlari, Irak Cumhurbaskani Abdülatif Resid, IKBY yetkilileri, siyasiler, diplomatik misyon temsilcileri ile kent sakinleri katildi.

Törende "Sehitlik Aniti"na çelenk birakan Resid, burada yaptigi açiklamada, Bakanlar Kurulu'nun yakin zamanda Halepçe'nin il statüsünü onayladigini hatirlatti. Bundan duydugu memnuniyeti dile getiren Resid, "Halepçe halki daha fazlasina layik. Çünkü onlar fedakarliklariyla Kürtleri dünyaya tanitmistir." ifadelerini kullandi.

Resid, Halepçe'de yasanan felaketin tüm dünyayi derinden sarstigini ve bu tarz felaketlerin tekrarlanmamasi için çaba gösterilmesi gerektigini vurgulayarak, "Halepçe dünyada bedel ödeyen bir sehirdir." dedi.

- "Halepçe halki ve kentinin her alanda daha fazla hizmete ihtiyaci var"

Öte yandan Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta da yetkililer ve vatandaslarin katilimiyla çesitli anma etkinlikleri gerçeklestirildi.

IKBY Baskani Neçirvan Barzani de Halepçe saldirisinin 35. yili nedeniyle yaptigi yazili açiklamada, "Halepçe halki ve kentinin her alanda daha fazla hizmete ihtiyaci oldugunu vurguluyoruz. Gecikmeden ve mahkemenin kararlastirdigi sekilde, (hayatini kaybedenlerin ve yaralananlarin ailelerine) tazminatlari verilmelidir." ifadelerine yer verdi.

- "Türkiye, Halepçe katliamindan kaçarak topraklarina siginan Kürt kardeslerine kapilarini açmis ve yardim elini uzatmisti"

Türkiye'nin Erbil Baskonsoloslugu da Twitter hesabindan, Halepçe katliamina iliskin bir anma mesaji yayimladi.

Halepçe'de Baas rejimi tarafindan düzenlenen kimyasal saldirida binlerce sivilin acimasizca katledildigi belirtilen açiklamada, bu vahsetin, tarihte ve vicdanlarda büyük bir kara leke olarak yer aldigi vurgulandi.

Açiklamada, "Türkiye, Halepçe katliamindan kaçarak kendi topraklarina siginan Kürt kardeslerine kapilarini açmis ve yardim elini uzatmisti. Bu tarifsiz aciyi bugün de üzüntüyle hatirliyoruz. 35. yildönümünde Halepçe katliaminda hayatlarini kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz." ifadeleri kullanildi.

- Halepçe'de düzenlenen kimyasal saldiri

Halepçe'ye kimyasal saldiri, Iran-Irak Savasi döneminde Cumhurbaskani Saddam Hüseyin'in Kürtlere karsi baslattigi Enfal Hareketi'nin son asamasi olarak gerçeklesti.

Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin'in kuzeni ve "Kimyasal Ali" olarak taninan Ali Hasan el-Mecid'in komutasinda 16 Mart 1988'da Iran sinirina çok yakin bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçe'ye hardal ve sarin gazlarinin bulundugu bombalarla saldiri düzenlendi.

Halepçe'nin merkezi ve yakinindaki yerlesimlerine yönelik saldiri sonucu kentte elma kokusu yayilmaya basladi. Kokunun neden kaynaklandigindan habersiz 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalisirken araçlarinin içinde birbiri üzerine yigilarak hayatini kaybederken, 7 bini de yaralandi. Geride kalanlar ikinci bir saldiri korkusuyla araçlarla veya yaya olarak Iran sinirina dogru kaçmaya basladi.