ABD'li Carrier Group, Alman Viessmann Group'un iklimlendirme birimini 12 milyar avroya satin aliyorBahattin Gönültas
BERLIN (AA) - Dünyanin önde gelen klima üreticilerinden Carrier Group, Alman sanayi firmasi Viessmann Group'un karli isi pompalari da dahil olmak üzere iklimlendirme bölümünü 12 milyar avroya satin almak üzere anlasmaya vardigini duyurdu.
Carrier Group'tan yapilan açiklamaya göre, merkezi Almanya'da bulunan Viessmann Group, isitma kazanlari ve isi pompalari üreten iklimlendirme birimi için Carrier Group'un satin alma teklifini kabul etti.
12 milyar avroluk satin alma anlasmasi, Carrier ve Veismann yönetim kurullari tarafindan onaylandi. Anlasmanin, gerekli izinlerin alinmasinin ardindan 2023 sonuna kadar tamamlanmasi bekleniyor.
Söz konusu satin alma fiyatinin, Carrier'in 2023 yili için beklenen faiz ve vergi öncesi düzeltilmis kazancinin (FAVÖK) 13 katina karsilik geldigi belirtildi. Carrier, rakamin büyük bir bölümünü nakit, yüzde 20'sini de hisse senedi olarak Viessmann Grubu'na ödeyecek.
Anlasmaya göre, operasyonel isten çikarmalar 3 yil boyunca olmayacak ve 106 milyon avro, "106 yillik basari için" özel bir ikramiye olarak Viessmann Group'un iklimlendirme birimindeki 11 bin çalisana dagitilacak.
Kuzey Hessen merkezli bir aile sirketi olan Viessmann Group'un 2022 yili için yaklasik 4 milyar avroluk rekor bir degere ulasan cirosunun büyük bir bölümünü, son dönemde iklim çözümleri bölümü olusturuyordu. 1917'de bir metal isleme atölyesinde kurulan sirket, dünya çapinda yaklasik 14 bin 500 kisiyi istihdam ediyor.
Merkezi Florida'da bulunan, 1902 yilinda kurulan Carrier Group'un 52 bin çalisani bulunuyor. Geçen yil 20,4 milyar dolar ciro elde eden sirketin, Avrupa'da Fransa ve Ispanya'da 3 üretim tesisi yer aliyor.
Satin almayla Carrier Group, Avrupa'nin enerji dönüsümü içindeki pozisyonunu güçlendirmeyi, çok sayida sürdürülebilir teknoloji ve hizmete ulasmayi hedefliyor.
- Almanya, satin almayi yakindan inceleyecek
Öte yandan, satin almanin, Almanya'da Bakanlar Kurulu'nun, 19 Nisan'da, 2024 yilindan itibaren petrol ve gazla çalisan isitma sistemlerinin çogunun yasaklanmasini öngören tasariyi onaylamasindan sonra gelmesi dikkati çekti.
Tasariya göre, konutlarda fosil yakitla çalisan isitma sistemlerine alternatif olarak yenilenebilir elektrikle çalisan isi pompalari, bölgesel isitma, elektrikli isitma veya günes enerjisi sistemleri kullanilabilecek. Söz konusu degisikligin 2028'e kadar yilda yaklasik 9,16 milyar avroya mal olmasi bekleniyor.
Avrupa isi pompasi pazarinin 2027 yilina kadar 3 katina çikarak yaklasik 15 milyar dolara ulasmasi öngörülüyor.
Bu arada, Almanya Maliye Bakani Christian Lindner, yaptigi açiklamada, söz konusu satin alma anlasmasinin daha yakindan incelenmesi gerektigini belirtti.