Medicana'dan saglikli kalp için yapilmasi gereken önerilerUgur Aslanhan- Medicana Saglik Grubu kardiyoloji uzmanlarindan Uzm. Dr. Yunus Turgay Erten: - "Saglikli bir kalp saglikli vücut anlamina gelir. Ülkemizde yaklasik 3 milyon kalp hastasi var. Yasiniz kaç olursa olsun saglikli bir kalp için dogru aliskanliklar edinilebilir, yasam kalitenizi ve konforunuzu artirabilirsiniz" - "Kalp hastalarinda tedavinin temelini yasam tarzi degisiklikleri ile koruyucu tedbirler almak olusturmaktadir"

Medicana'dan saglikli kalp için yapilmasi gereken önerilerUgur Aslanhan- Medicana Saglik Grubu kardiyoloji uzmanlarindan Uzm. Dr. Yunus Turgay Erten:
- "Saglikli bir kalp saglikli vücut anlamina gelir. Ülkemizde yaklasik 3 milyon kalp hastasi var. Yasiniz kaç olursa olsun saglikli bir kalp için dogru aliskanliklar edinilebilir, yasam kalitenizi ve konforunuzu artirabilirsiniz"
- "Kalp hastalarinda tedavinin temelini yasam tarzi degisiklikleri ile koruyucu tedbirler almak olusturmaktadir"

ISTANBUL (AA) - Medicana Saglik Grubu kardiyoloji uzmanlarindan Uzm. Dr. Yunus Turgay Erten, saglikli bir kalbin saglikli vücut anlamina geldigini belirterek, "Ülkemizde yaklasik 3 milyon kalp hastasi var. Yasiniz kaç olursa olsun saglikli bir kalp için dogru aliskanliklar edinilebilir, yasam kalitenizi ve konforunuzu artirabilirsiniz." ifadelerini kullandi.

Medicana Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada görüsleri yer alan Erten, kalp-damar hastaliklari nedeniyle meydana gelen erken ölümlerin tamamina yakininin önlenebilir nitelikte oldugunu kaydederek, sagliksiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullaniminin koroner kalp hastaligi gelisiminin yüzde 80'inden sorumlu oldugunu bildirdi.

Erten, kalp hastalarinda tedavinin temelini yasam tarzi degisiklikleri ile koruyucu tedbirler almanin olusturduguna vurgu yaparak, dikkat edilmesi gerekenlerin basinda "düzenli ve kaliteli bir uykunun" geldigini, her gece 7-9 saatlik kaliteli uykunun yüksek tansiyon, diyabet hastaligi, depresyon ve kalp krizi riskini azalttigini anlatti.

Ideal kilonun korunmasi ve bel çevresi kalinligina dikkat edilmesi tavsiyesinde bulunan Erten, beden kitle indeksi degerinin 27'den fazlasi olmasinin kalp hastalari, diyabet ve hipertansiyon için önemli bir risk faktörü oldugunu, fazla kilolu bireylerin yüzde 5-10 vücut agirligi kaybi saglamasinin tansiyonu 5 birim düsürdügünü aktardi.

- "Düzenli egzersiz kalp krizi riskini azaltir"

Uzm. Dr. Yunus Turgay Erten, düzenli egzersiz aliskanliginin önemine isaret ederek, "Haftada 5 gün, 20-30 dakika arasi düzenli egzersiz, kalp krizi ve diyabet riskini azaltir, damarlari korur, tansiyonu ve kolesterolü düzenler, insülin direncini iyilestirir, kalp-damar sagligini iyilestirir, felç riskini azaltir." ifadelerini kullandi.

Alkol ve sigaradan uzak durulmasi çagrisinda bulunan Erten, agiz ve dis sagliginin ihmal edilmemesi gerektigini vurguladi.

Erten, küçük degisikliklerle kalp hastaliklari açisindan risk faktörlerinin azaltilabilecegini ve daha saglikli bir yasama adim atilabilecegini kaydederek, su bilgileri verdi:

"Kalp damar hastaliklarindan korunma ya da tedavi için uygulanacaklarin basinda ideal kiloya sahip olmak yer aliyor. Bunun için ilk olarak yasam tarzi degisikligine giderek, hafif gidalarla dengeli beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Stres, hareketsiz yasam tarzi, sigara kullanimi, diyabet, obezite, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi sebepler kalp hastaliklarinin ortaya çikmasina sebep olmaktadir. Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 25'i kalp damar hastaliklarinin etkisi altindadir."

Erten, daha az yagli etler tüketmeye özen gösterilmesi, düzenli balik tüketilmesi, her gün düzenli olarak sebze ve meyve yenilmesi, eklenmis tuz tüketiminin gözden geçirilmesi ve fazlaysa sinirlandirilmasi gerektiginin altini çizdi.

- "Su tüketimini artirin"

Yunus Turgay Erten, mevsim geçislerinde bedenin de degisime uyum saglamaya çalistigini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"Isi ve basinç degisiklikleri ile beraber üst solunum yollari enfeksiyonlarinda artis olmasi ise kalp krizini tetikleyebiliyor. Yas fark etmeksizin risk grubunda olan ve özellikle kalp damar hastaligi olanlar daha hassas ve enfeksiyona açik bir metabolizmaya sahipler. Mevsim geçislerinde kalp damar hastaligi, yüksek tansiyon, seker hastaligi gibi kronik hastaligi olan kisilerin çok daha fazla dikkatli olmasi gerekmektedir."

Erten, alerji, basit viral hastaliklar ve mevsimsel hastaliklarin yogun görüldügü bu dönemde su tüketiminin artirilmasi, uygun ve düzenli egzersiz yapilmasi, böbreklerin ihmal edilmemesi, mevsime ve sicakliklara uygun, terlemeye neden olmayacak kiyafetler giyilmesi, idrar söktürücü etkisi olan alkollü ve kafeinli içeceklerden, gazli ve asiri sekerli sivi gidalardan uzak durulmasi çagrisinda bulundu.