Japonya, Hirosima'da ev sahipligi yapacagi G7 Zirvesiyle "nükleer silahsiz dünya" mesaji verecekAhmet Furkan Mercan

Japonya, Hirosima'da ev sahipligi yapacagi G7 Zirvesiyle "nükleer silahsiz dünya" mesaji verecekAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Japonya Basbakani Kisida Fumio, G7 Zirvesi'nde nükleer silahsiz bir dünyayi tesvik etme kararliligini göstereceklerini söyledi.

Japonya'da gözler, dönem baskanliginda 19-21 Mayis'ta ülkenin güneybatisindaki Hirosima'da düzenlenecek G7 Zirvesi'ne çevrildi.

Basbakanlik Konutu'nda ulusal basina röportaj veren Kisida, ev sahipligi yapacagi G7 Liderler Zirvesi öncesi son durumu degerlendirdi.

G-7'nin, nükleer silahsiz bir dünya için güçlü bir mesaj verecegini belirten Kisida, bu yönde daha somut çabalarla ilerleyeceklerini dile getirdi.

Kisida, "Bütün nükleer silahsizlanma gayretleri için bir baslangiç noktasi olarak, nükleer saldiri gerçegini duyurabilmek önemli" ifadesini kullandi.

Çin'in Pasifik'teki nüfuzu ve Rusya'nin Ukrayna saldirisini animsatan Kisida, statükonun zorla degistirilmesi girisimlerine karsi G7'nin kuvvetli bir mesaj yayimlayacagini belirtti.

Kisida, enerji ve gida güvenliginden iklim degisikligine kadar birçok konunun ele alinacagi zirvenin, tüm dünya is birligini vurgulamasi gerektigini kaydetti.

Japon Basbakan, 19 Mayis'ta misafir liderleri 1945'te atom bombasi nedeniyle ölenlerin anisina yapilan Baris Aniti Parki'nda karsilayacagini açikladi.

2023 G-7 Liderler Zirvesi, Basbakan Kisida Fumio'nun ev sahipliginde 19-21 Mayis'ta ülkenin güneybatisindaki Hirosima kentinde düzenlenecek.

G7 ülkelerinin yani sira zirveye misafir statüsünde Avustralya, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Vietnam da davet edildi.

ABD, 1945 yilinin 6 Agustos'unda Hirosima'ya, 9 Agustos'unda Nagazaki'ye attigi atom bombalariyla 200 bini askin kisinin ölümüne sebep olmustu.

Ailesinin memleketi kabul edilen Hirosima eyaletinden Japonya Meclisi'ne seçilen Basbakan Kisida'nin, zirve için bu kenti tercih etmesi dikkati çekmisti.