Pentagon'un 2024 bütçe talebine Çin'le rekabet ve silah alimina ayrilan miktar damga vurduKasim Ileri

Pentagon'un 2024 bütçe talebine Çin'le rekabet ve silah alimina ayrilan miktar damga vurduKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanliginin (Pentagon), 886,3 milyar dolarlik 2024 mali yili savunma bütçesi talebinde Çin ile rekabete öncelik verilirken, yeni silah alimlarina 315 milyar dolar ayrildi.

Pentagon, kuruldugundan bu yana en yüksek bütçe talebinde bulundu ve bakanlik bütçesinin detaylarini kamuoyuna açikladi.

AA muhabirinin degerledigi savunma bütçesi talebine iliskin belgelerde, 2024 mali yilinda Pentagon'un harcamalari için 842 milyar dolar, "atom enerjisi savunma faaliyetleri" için 32,8 milyar dolar, "savunma ile iliskili diger faaliyetler" için 11,5 milyar dolar olmak üzere toplam 886,3 milyar dolar talep edildi.

Buna göre, ABD yönetimi gelecek yil için, 2023 bütçesinden 26 milyar dolar, 2022 bütçesinden 100 milyar dolar fazla bütçe talep etmis oldu.

Belgelerde, söz konusu artista, basta Çin'e karsi rekabet olmak üzere, 2022 ABD Savunma Strateji Belgesi'nde belirtilen öncelikler ve artan enflasyonun etkili oldugu kaydedildi.

Bütçe talebinde, Kara Kuvvetleri rezerv asker sayisinin 2 bin 200 azaltilacagi belirtilirken, ABD ordusunun toplam asker sayisinin 12 bin 355 artirilarak, 2 milyon 74 bine çikarilacagi bilgisi verildi.

Diger taraftan, bütçe kapsaminda asker maaslarinin yüzde 5,2 oraninda artirilacagi ifade edildi.

Pentagon'un bütçe talebi üzerine gazetecilere açiklama yapan ABD Savunma Bakan Yardimcisi Kathleen Hicks, bu talebin, bakanligin tarihinde talep edilen en yüksek bütçe oldugunu söyledi.

Hicks, Çin ile rekabet için belirledikleri önceliklerin, bütçe talebinin hazirlanmasinda önemli bir faktör olduguna ve bütçe talebinde yeni silah alimlarina agirlik verdiklerine vurgu yapti.

- Entegre caydiricilik konseptine vurgu

ABD Savunma Strateji Belgesi'ndeki, Amerikan ordusunun tüm kuvvet komutanliklarinin paralel bir sekilde modernize edilip entegre bir caydiricilik olusturulmasi hedefi bütçeye de yansidi.

Bütçe talebinde, 886,3 milyar dolarlik bütçenin, 315 milyar dolarinin, silah alimlarina ayrildigi aktarildi.

Ileri teknoloji besinci nesil savas uçaklari, 9 yeni savas gemisinin yani sira yeni Ford Sinifi Uçak Gemileri ile Columbia Sinifi Balistik Füze Denizaltilarinin insasi için de yillik bütçeden para ayrilacagi bilgisi verildi.

Diger taraftan, nükleer silah modernizasyonu için 37,7 milyar dolar ve füze savuma kabiliyetinin modernizasyonu için 29,8 milyar dolar talep edildi.

Bu kapsamda yeni nesil karada konuslu füze savunma sistemlerinin gelistirilecegi, Patriot Hava Savunma Sistemlerinin gelistirilmeye devam edilecegi, Terminal Yüksek Irtifa Alan Savunma Sisteminin (THAAD) Kara Kuvvetlerinin Hava ve Füze Komuta Sistemine entegre edilecegi belirtildi.

Diger taraftan Çin'e karsi, Guam Adasi'nin savunulmasi için 1,5 milyar dolar bütçe ayrildigi ifade edildi.

- Çin'i caydirmak için 9,1 milyar, Rusya'yi caydirmak için 5 milyar dolar talebi

Bütçe talebi belgelerinde dikkati çeken bir diger nokta da Hint-Pasifik ve Avrupa caydiricilik fonu oldu.

Belgelerde, Pentagon'un, Çin'i caydirmak üzere, bölgede yatirim yapmak için 9,1 milyar dolar talep ettigi görüldü.

Diger taraftan, 2014'ten bu yana her yil bütçede 3 milyar dolardan fazla fon ayrilan Rusya'ya karsi Avrupa Caydiricilik Girisimi için ise yaklasik 5 milyar dolar talep edildigi kaydedildi.

- Hipersonik füzelere yatirim

Çin'in son derece gelismis hipersonik füze denemesinin ortaya çikmasi üzerine Pentagon, hipersonik füze yatirimlarina agirlik vermeye basladi.

Bütçe talebinde, uzun menzilli füzeler için 11 milyar dolar ayrildigi kaydedilirken, 2024'te 24 adet yeni hipersonik füze alinacagi ve ikinci hipersonik füze bataryasinin 2025'te konuslandirilmak üzere hazirlanacagi vurgulandi.

- Uzay Kuvvetlerine 33,3 milyar dolar, siber faaliyetler için 13,5 milyar dolar ayrildi

Pentagon, uzay kabiliyetleri için toplam 33,3 milyar dolar talep etti ve bütçe talebi belgesinde bu miktarin, bakanligin tarihinde talep ettigi en yüksek uzay kabiliyetleri harcama talebi oldugu belirtildi.

Diger taraftan, belgelerde siber faaliyetler için 13,5 milyar dolar ayrildigi dile getirildi.

Bu kapsamda data aglarinin sürekli bir sekilde korunmasi için gelistirilen "Sifir Güven" konseptinin faaliyete geçirilecegi, 5 yeni Siber Görev Gücü Takiminin kurularak, bu takimlarin sayisinin 147'ye çikarilacagi bilgisine yer verildi.

- YPG/PKK'nin faydalandigi fon, Özel Kuvvetler harbe hazirlik fonunda

Bütçe talebine iliskin belgelerde, harbe hazirlik faaliyetleri ve uluslararasi operasyon kabiliyetleri kapsaminda, toplam 146,6 milyar dolar talep edildigi görüldü.

Bu miktarin, 28,8 milyar dolari Kara Kuvvetleri, 52,7 milyar dolari Deniz Kuvvetleri, 4,4 milyar dolari Deniz Piyadeleri, 39,9 milyar dolari Hava Kuvvetleri, 3,3 milyar dolari Uzay Kuvvetleri, 9,7 milyar dolari Özel Kuvvetler ve 7,1 milyar dolari Müsterek Kabiliyetler için talep edildigi açiklandi.

YPG/PKK terör örgütünün faydalanacagi fona, Özel Kuvvetler harbe hazirlik bütçesi kapsaminda yer verildi.

Belgelerde, Özel Kuvvetlerin harbe hazirligi için ayrilan 9,7 milyar dolarlik bütçe için su ifadelere yer verildi:

"Bu miktar, kuvvetin modernizasyonunda adimlar atarken ve entegre caydiricilik, ortakliklari güçlendirme, siddet yanlisi asiricilikla mücadele kampanyalari için tam kapasite küresel konuslanmasini sürdürmekle es zamanli olarak kuvvetin istikrarli bir sekilde harbe hazirligini finanse etmektedir."

Pentagon, YPG/PKK'nin da faydalandigi fonu, savas fonu olarak da bilinen ve yillik olarak degisen Deniasiri Muhtemel Operasyonlar bütçesine ekledi.

Son 2 yildir bu bütçe, Pentagon'un ana bütçesine dahil ediliyor.

Uluslararasi operasyonlar için 2023 mali yili için ayrilan bütçede, YPG/PKK terör örgütünün de faydalandigi Suriye egit-donat programi için 165 milyar dolar ayrilmisti.

YPG/PKK'ya ne kadar ayrilacagi, Gerekçe Dokümaninda ortaya çikacak.