Putin, Rusya'nin tahil anlasmasi kapsamindaki taleplerinin karsilanmasi gerektigini söylediDmitri Chirciu

Putin, Rusya'nin tahil anlasmasi kapsamindaki taleplerinin karsilanmasi gerektigini söylediDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ülkesinin Tahil Koridoru Anlasmasi kapsamindaki taleplerinin karsilanmasi gerektigini belirterek "Tahil ve gübrelerin, iyi beslenen Avrupa ülkelerine degil, Afrika'daki ihtiyaç sahibi devletlere gitmesine önem verilmeli." dedi.

Putin, "Çok kutuplu dünyada Rusya-Afrika" konulu konferansta, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birlesmis Milletler (BM) arasinda 22 Temmuz'da Istanbul'da yapilan Tahil Koridoru Anlasmasi'nin uzatilmasi ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Söz konusu anlasmanin paket halinde imzalandigina dikkati çeken Putin, "Öncelikle Afrika ve diger gelismekte olan ülkelerin çikarlari dogrultusunda bu anlasmanin paket niteliginde olmasi konusunda israrciyiz. Bu ülkelerin büyük miktarda gida ürünlerine ihtiyaci var. Rusya'nin bu konudaki tüm temel taleplerinin uygulanmasini istiyoruz. Tahil ve gübrelerin, iyi beslenen Avrupa ülkelerine degil, Afrika'daki ihtiyaç sahibi devletlere gitmesine önem verilmeli." diye konustu.

Putin, anlasma kapsaminda Ukrayna'dan sevk edilen tahilin yüzde 45'inin Avrupa ülkelerine ve sadece yüzde 3'ünün Afrika'ya gittigini belirterek "Tahil Koridoru Anlasmasi ancak pozisyonumuz hesaba katilirsa adil ve kapsamli sekilde uygulanir. Buna bagli olarak ilerideki katilimimiz konusunda karar verecegiz. Yine de 60 gün sonra anlasmayi uzatmama yönünde karar alirsak, önceki dönemde gönderilen tüm ürünleri, Rusya'dan ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine ücretsiz vermeye haziriz." ifadelerini kullandi.

- "Afrika, çok kutuplu dünya düzeninde liderlerden biri olacak"

Afrika ülkeleri ile isbirligine önem verdiklerini dile getiren Putin, bu ülkelerin Rusya'ya olan 20 milyar dolari askin borcunu sildiklerini aktardi.

Putin, "Afrika devletleri, dünyadaki meselelerde agirliklarini ve rollerini sürekli artiriyor, siyaset ve ekonomi alaninda kendilerini daha emin sekilde ortaya koyuyor. Afrika'nin yeni olusan çok kutuplu dünya düzeninde liderlerden biri olacagina inaniyoruz." dedi.