Pakistan'da çadir fabrikalari depremzedeler için tam kapasiteyle çalisiyorMuhammet Nazim Tasci- Ülkedeki en büyük çadir firmalarindan National Tent House Pazarlama Müdürü Imran Ahmed: - "Türkiye'ye su ana kadar 11 binden fazla çadir ve 100 binden fazla battaniye gönderdik"

Pakistan'da çadir fabrikalari depremzedeler için tam kapasiteyle çalisiyorMuhammet Nazim Tasci- Ülkedeki en büyük çadir firmalarindan National Tent House Pazarlama Müdürü Imran Ahmed:
- "Türkiye'ye su ana kadar 11 binden fazla çadir ve 100 binden fazla battaniye gönderdik"

LAHOR (AA) - MUHAMMET NAZIM TASCI - Pakistan'daki çadir fabrikalari, Kahramanmarasli depremler sebebiyle Türkiye'deki afetzedelere çadir ulastirabilmek için tam kapasite çalisiyor.

Pakistan'in Lahor ve Karaçi sehirlerinde bulunan fabrikalar, ellerindeki isleri birakarak tamamen Türkiye'nin ihtiyacini karsilamak için 7 gün 24 saat mesai harciyor.

Pakistan Kanvas ve Çadir Üreticileri ve Ihracatçilari Birligi (PCTMEA) verilerine göre, Pakistan'da 48'i Pencap eyaletinde olmak üzere 101 çadir fabrikasi bulunuyor.

Bu fabrikalarin bir kismi Pakistan Ulusal Afet Yönetim Ajansinin (NDMA) talimatiyla Türkiye'ye çadir tedarik ederken, bir kismi sivil toplum örgütleri ve uluslararasi yardim kuruluslarinin talebiyle Türkiye'ye gönderilmek üzere çadir üretiyor. Fabrikalarda genel anlamda benzer bir üretim süreci uygulaniyor. Bazi fabrikalar kumaslari kendi üretirken, bazilari bunlari disaridan tedarik ediyor.

Tedarik edilen kanvas kumaslar, belirli ölçülerde kesiliyor, ardindan bu parçalar, fabrikalarin dikimhane bölümünde çadirlarin özelliklerine göre dikiliyor. Ayri ayri dikilen parçalarin birlestirilmesinin ardindan çadirlar demir iskeletlere giydiriliyor. Burada yapilan son kontrolün ardindan katlanan çadirlar, sevk için hazir hale getirilerek depolara kaldiriliyor.

Bir çadirin üretilmesi fabrikadan fabrikaya degisiklik gösterse de ortalama 45-60 dakika arasinda bir kislik çadir hazir hale geliyor.

- "Türk kardeslerimiz için 24 saat çalisiyoruz"

Pakistan'in en büyük çadir tedarikçisi H. Sheikh Noor-ud-Din & Sons sirketi, 2 bini askin çalisaniyla ayni zamanda Asya'nin kendi alaninda en büyük firmalari arasinda yer aliyor.

Firmanin Genel Müdürü Muhammed Tohed, 40-50 yildan bu yana çadir sektöründe yer aldiklarina isaret ederek, "Aylik 30 bin çadir üretim kapasitemiz var. Su an günde 1000’in üzerinde çadir üretiyoruz." dedi.

Tohed, ekip olarak Türkiye için çadir üretimine odaklandiklarini aktararak, "Türk kardeslerimiz için 24 saat çalisiyoruz. Dualarimiz Türkiye’deki kardeslerimizle." ifadelerini kullandi.

- 100 bin battaniye, 11 binden fazla çadir gönderildi

Ülkedeki diger büyük üreticilerden National Tent House firmasinin Pazarlama Müdürü Imran Ahmed, çadir üretiminde Pakistan'in en eski sirketi olduklarini ve Birlesmis Milletler'in (BM) de en eski tedarikçisi oldugunu söyledi.

Ahmed, Pakistan'da BM'ye çadir üreten 3 sirketten biri olduklarini vurgulayarak, "Türkiye’deki depremden ötürü su anda tam kapasite çalisiyoruz ve günlük 600 kislik çadir üretiyoruz." dedi.

Üretilen çadir ve battaniyeleri AFAD, IHH, Beytüsselam Refah Vakfi ve Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (UNHCR) gibi kurum ve sivil toplum örgütleri araciligiyla gönderdiklerini belirten Ahmed, "Türkiye'ye su ana kadar 11 binden fazla çadir ve 100 binden fazla battaniye gönderdik." diye konustu.

Ahmed, Türkiye'deki çadir ihtiyacina vurgu yaparak hizli sekilde çadir üretmeye çalistiklarini kaydetti.