NATO: PKK ile mücadele Isveç'in organize suçla mücadelesine de yardimci olacakÖmer Tugrul Çam- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg:- "Bu terör örgütleriyle Isveç gibi bir ülkede uyusturucu kaçakçiligi ve organize suç arasinda yakin bir bag oldugunu biliyoruz"

NATO: PKK ile mücadele Isveç'in organize suçla mücadelesine de yardimci olacakÖmer Tugrul Çam- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg:- "Bu terör örgütleriyle Isveç gibi bir ülkede uyusturucu kaçakçiligi ve organize suç arasinda yakin bir bag oldugunu biliyoruz"

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terör örgütü PKK ile mücadele etmenin Isveç'in "kendi sokaklarinda devam eden organize suçla mücadelesine" de yardimci olacagini belirterek "Bu terör örgütleriyle Isveç gibi bir ülkede uyusturucu kaçakçiligi ve organize suç arasinda yakin bir bag oldugunu biliyoruz." dedi.

Stoltenberg, Belçika'nin baskenti Brüksel'deki NATO karargahinda 4-5 Nisan'da yapilacak NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi öncesinde basin toplantisi düzenledi.

AA muhabirinin Isveç'in NATO üyeligi konusunda Isveç hükümetine telkinde bulunup bulunmadigi yönündeki sorusunu yanitlayan Stoltenberg, bu ülkenin Haziran 2022’de NATO Madrid Zirvesi'nde Finlandiya ve Türkiye ile Üçlü Muhtira imzalayarak verdigi taahhütleri yerine getirdigini söyledi.

Stoltenberg, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile yaptigi görüsmelerde de kamuoyuna açik toplantilarda da kendi pozisyonunun Isveç’in üyeliginin onaylanmasi yönünde oldugunu dile getirdigini aktardi.

Erdogan ile son görüsmesinde Isveç’in üyeligi konusundaki görüsmeleri yeniden baslatma konusunda da mutabik kaldiklarini hatirlatan Stoltenberg, mevcut istisare mekanizmasinin çalismalarini destekleyeceklerini ifade ederek söyle devam etti:

"Evet, Türkiye'nin mesru güvenlik endiseleri var ve bütün müttefikler bunu gidermeli. Bu endiseler bizim için de önemli. Isveç ve Finlandiya'nin Türkiye ile isbirligini artirma konusunda hemfikir olmasini da memnuniyetle karsiliyorum. Isveç terörle mücadelede daha güçlü bir yasa çikardi. Istihbarat paylasimi için mekanizmalar mevcut. Isveç silah ihracati kisitlamalarini kaldirdi. Isveç ve Türkiye terörle mücadelede daha yakin çalisirsa bu Türkiye'nin sadece kendisi tarafindan degil, Isveç, Finlandiya, NATO müttefikleri ve AB tarafindan da terör örgütü olarak görülen PKK ile mücadelesine yardimci olur.

Bu terör örgütüyle mücadelede tabii birlikte çalisiyoruz. Bu ayni zamanda Isveç'in kendi sokaklarinda devam eden organize suçla mücadelesine yardimci olacaktir. Çünkü bu terör örgütleriyle Isveç gibi bir ülkede uyusturucu kaçakçiligi ve organize suç arasinda yakin bir bag oldugunu biliyoruz. Bu konulara yaklasirken ortak çikarlarimiz olduguna yürekten inaniyorum. Bunu (mücadeleyi) sergileyerek Isveç’in de yakin gelecekte tam üye olmasini saglayabiliriz."

Stoltenberg, Isveç'in NATO üyesi olacagina inandigini, bunun öncelikleri arasinda yer aldigini ve Isveç'in üyeligi için çalismaya devam edecegini de kaydetti.

- Ukrayna'nin baris planina destek

Yarin baslayacak iki günlük NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi hakkinda da bilgi veren Stoltenberg, Rusya ile savasan Ukrayna'ya destegin ele alinacagini, destegin uzun vadeli sekilde devam etmesi gerektigini söyledi.

"Bu savas ne zaman bitecek bilmiyoruz." diyen Stoltenberg, bittiginde Ukrayna'nin gelecekteki saldirganliklari caydirabilecegi düzenlemeleri ortaya koymalari gerektigini ifade etti.

Stoltenberg, "Rusya'nin Avrupa güvenligini parçalamasina izin veremeyiz. Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'in BM Sözlesmesindeki ilkeleri savunan baris planini memnuniyetle karsiliyorum. Bu plan adil ve sürdürülebilir bir barisa temel sagliyor. Ancak Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in barisa hazirlandigina dair bir isaret yok. Putin daha fazla savasa hazirlaniyor." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya destegi devam ettirme konusunda birlik içinde oldugunu bildirdi.