ABD, Güney Kore ile Japonya görüsmesi öncesinde Kuzey Kore'nin füze firlatmasini "siddetle" kinadiMehmet Alaca

ABD, Güney Kore ile Japonya görüsmesi öncesinde Kuzey Kore'nin füze firlatmasini "siddetle" kinadiMehmet Alaca

WASHINGTON (AA) - ABD, Güney Kore ve Japonya liderlerinin Tokyo'da bir araya gelecekleri zirveden saatler önce Kuzey Kore'nin kitalararasi balistik füze (ICBM) firlatmasini "siddetle" kinadi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptigi açiklamada, "ABD INDOPACOM (ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri), ABD personeli, topraklari veya müttefiklerimiz için acil bir tehdit olusturmadigini degerlendirmis olsa da bu firlatma gereksiz yere gerilimi artiriyor ve bölgedeki güvenlik durumunu istikrarsizlastirma riski tasiyor." dedi.

Füze denemesinin, Kuzey Kore'nin "yasa disi kitle imha silahlarina ve balistik füze programlarina" halkinin refahindan daha fazla öncelik vermeye devam ettiginin bir göstergesi oldugunu dile getiren Watson, tüm ülkeleri bu ihlalleri kinamaya çagirdi.

Kuzey'in kitalararasi balistik füze firlatmasini "siddetle" kinadiklarini belirten Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Watson, ABD'nin müttefikleri ve ortaklariyla yakin bir koordinasyon içinde oldugunu, Amerikan topraklarinin yani sira Güney Kore ve Japon müttefiklerinin güvenligini saglamak için "gerekli tüm önlemlerin" alinacagini kaydetti.

- Dün ve bugün füze denemeleri yapti

Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD'nin düzenledigi "Özgürlük Kalkani" tatbikati devam ederken dün karadan karaya iki füze firlattigini duyurdu.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansi Kore Merkezi Haber Ajansinin (KCNA) askeri kaynaklara dayandirdigi haberine göre, Güney Hwanghae bölgesinden firlatilan iki orta menzilli füze, Kuzey Hamghyong bölgesinde bulunan hedefi tam isabetle vurdu.

Güney Kore, bugün ise Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Dogu Denizi) yönüne uzun menzilli balistik füze firlattigini bildirdi.

Güney Kore Genelkurmay Baskanligi, uzun menzilli balistik füzenin, baskent Pyongyang yakinlarindaki Sunan bölgesinden yerel saatle 07.10'da firlatildigini açikladi.

Kuzey Kore'nin denemesinin, Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol'un, Japonya Basbakani Fumio Kisida ile görüsmek üzere Tokyo'ya gitmesinden saatler önce olmasi dikkati çekiyor.