Fransa, Burkina Faso'nun 2 Fransiz gazeteciyi sinir disi etmesine tepki gösterdiAlaattin Dogru

Fransa, Burkina Faso'nun 2 Fransiz gazeteciyi sinir disi etmesine tepki gösterdiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa, Burkina Faso'nun 2 Fransiz gazeteciyi sinir disi etmesine tepki gösterdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Fransa'nin, Burkina Faso'nun France 24 televizyonunun yayinini askiya aldiktan birkaç gün sonra Le Monde ve Liberation muhabirlerini sinir disi etmesini üzüntüyle karsiladigi belirtildi.

Açiklamada, "Fransa dünya çapinda basin özgürlügü ve gazetecilerin korunmasina yönelik sürekli ve kararli bagliligini teyit ediyor." ifadesine yer verildi.

Öte yandan Le Monde, Vagadugu yönetiminin bu kararinin, Burkina Fasolu askerin de aralarinda oldugu bir grubun askeri bir kampta bir çocugu öldürdügü iddia edilen habere iliskin oldugunu öne sürdü.

Burkina Faso Ulusal Güvenlik Birimi, Courrier International ve Liberation için çalisan Agnes Faivre ile Le Monde muhabiri Sophie Douce'u 31 Mart'ta çagirarak akreditasyonlarinin ve basin kartlarinin iptal oldugunu iletmis, iki gazeteciden 24 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istemisti.

Haklarinda verilen "sinir disi" karari üzerine Fransiz gezeteciler Faivre ve Douce, dün Fransa'nin baskenti Paris'e dönmüstü.

- Fransiz kamu yayin kurulusu France 24'ün yayini askiya alinmisti

Burkina Faso, terör örgütü El Kaide'ye bagli bir grubun lideriyle röportaj yaptigi gerekçesiyle 27 Mart'ta Fransiz kamu televizyonu France 24'ün yayinini askiya almisti.

Hükümet, France 24'ün terörist bir grubun elebasiyla röportaj yaparak onlarin sözcülügüne soyundugunu ve terörü mesrulastirdigini açiklamisti.