Miçotakis'e göre Yunanistan'in karsisinda büyük ve öngörülemez bir komsu varDerya Gülnaz Özcan

Miçotakis'e göre Yunanistan'in karsisinda büyük ve öngörülemez bir komsu varDerya Gülnaz Özcan

ATINA (AA) - Yeni Demokrasi Partisi Lideri ve eski Basbakan Kiryakos Miçotakis, Türkiye'yi kastederek Yunanistan'in karsisinda çok büyük ve öngörülemez bir komsu bulundugunu söyledi.

Miçotakis, Yunan Devlet Televizyonu ERT'ye verdigi röportajda, ikili iliskilere dair degerlendirmelerde bulundu.

Eski Basbakan, Yunanistan'in ve Türkiye'nin savas uçagi alimina iliskin bir soruya, "Yunanistan Silahli Kuvvetlerini güçlendirmek zorunda zira, karsisinda çok büyük ve jeopolitik olarak öngörülemez bir komsu var. Tabii ki anin sartlariyla uzun vadeli planlama yapamayiz." yanitini verdi.

Yunanistan'in son dört yilda askeri açidan kendisini güçlendirecek hamlelerde bulundugunu dile getiren Miçotakis, Türkiye ile temel anlasmazligin çözümü için özlü bir müzakere yapmanin önkosulunun Yunanistan'in caydirici gücünü artirmasi oldugunu söyledi.

Miçotakis, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile görüsüp görüsmeyecegine iliskin soruyu yanitlarken, bunun gerçeklesebilmesi için öncelikle 25 Haziran'daki seçim sonucunda partisi Yeni Demokrasi'nin iktidara gelmesi ve basbakan olmasi gerektigini belirtti.

Kiryakos Miçotakis, "Bu önemli zira Türkiye bugün güçlü ve istikrarli bir hükümete sahip, Yunanistan'da ise geçici hükümet var. Eger birinci partiye fazladan milletvekili veren sistemle yapilmis olsaydi seçimler, bizim de istikrarli ve tek basina iktidara gelmis bir hükümetimiz olabilirdi." degerlendirmesinde bulundu.

Son aylarda ikili iliskilerde iyilesme oldugunu vurgulayan Miçotakis, "Seçimlerin her zaman yeni bir baslangica vesile olabilecegine inanirim." dedi.

Miçotakis, Erdogan ile görüsmek istedigini daha önce de kamuoyuna açikladigini animsatarak, "Önümüzdeki aylarda üzerinde ilerleme kaydedebilecegimiz yol haritasini tekrar sekillendirmek için Litvanya Vilnius'ta bulusma firsatimiz olacak." diye konustu.

Türkiye ile Münhasir Ekonomik Bölge (MEB) ve kita sahanligi konularini tartismaya hazir oldugunu aktaran Miçotakis, Yunanistan'in, adalarin silahsizlandirilmasi ve Dogu Ege adalarinin egemenligine iliskin konulari tartismaya açik olmadigini söyledi.

- Genel seçim sonrasi hükümet kurulamamisti

Yunanistan'da 21 Mayis'ta yapilan genel seçimlerde Yeni Demokrasi yüzde 40,79 ile en yüksek oyu alan parti olmus ancak tek basina iktidara gelmesini saglayacak 151 milletvekili sayisina ulasamamisti.

Koalisyon seçenegine karsilik ikinci kez sandiga giderek tek basina iktidar yolunu aramayi tercih eden Miçotakis, ülkeyi 25 Haziran'daki genel seçimlere tasiyacak geçici hükümetin basbakani Yannis Sarmas'a, 25 Mayis'ta basbakanlik görevini devretmisti.