Adalet Bakani Yilmaz Tunç, gazetecilerin sorularini yanitladi: Gazi Nogay- "(Tutuklu TIP Hatay Milletvekili Can Atalay'in durumu) Yargitay'dan gelecek cevaba göre Meclis Baskanligi hareket edecektir. Biliyorsunuz Gezi davasi anayasal düzenle alakali bir konu. Anayasa'nin 14. maddesindeki dokunulmazlik kapsami disinda olan dosyalardan"- "Milletimiz demokratik, sivil bir anayasayi elbette ki hak ediyor"

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, gazetecilerin sorularini yanitladi: Gazi Nogay- "(Tutuklu TIP Hatay Milletvekili Can Atalay'in durumu) Yargitay'dan gelecek cevaba göre Meclis Baskanligi hareket edecektir. Biliyorsunuz Gezi davasi anayasal düzenle alakali bir konu. Anayasa'nin 14. maddesindeki dokunulmazlik kapsami disinda olan dosyalardan"- "Milletimiz demokratik, sivil bir anayasayi elbette ki hak ediyor"

TBMM (AA) - Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Türkiye Isçi Partisinden (TIP) Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay ile ilgili, "Yargitay'dan gelecek cevaba göre Meclis Baskanligi hareket edecektir. Biliyorsunuz Gezi davasi anayasal düzenle alakali bir konu. Anayasa'nin 14. maddesindeki dokunulmazlik kapsami disinda olan dosyalardan." degerlendirmesinde bulundu.

TBMM Genel Kurulunda yeni kabine üyelerinin ant içme töreninin ardindan Seref Holü'nde gazetecilerin sorularini yanitlayan Tunç, 28. Yasama Dönemi ile birlikte Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde ikinci dönemin basladigini söyledi.

Türkiye Yüzyili'nin baslangicinda parlamentoda yemin etme serefine nail oldugunu ifade eden Tunç, Adalet Bakanligi görevini kendisine tevdi eden Cumhurbaskani Erdogan'a ve kendilerini destekleyen millete tesekkür etti. Seçimlerin ardindan kabinenin hemen çalismaya koyuldugunu dile getiren Tunç, "Vakit kaybetmeden milletimizin bizden bekledigi hususlari yerine getirmenin gayreti içerisinde olacagiz. Seçim beyannamemizde milletimize vaat ettiklerimiz var." dedi.

Yargi ve adalet alaninda bugüne kadar çok sayida reform yapildigini anlatan Tunç, bu reform sürecinin kesintisiz devam edecegini kaydetti.

Türkiye'nin demokratiklesmesi noktasindaki çitayi 21 yildir oldugu gibi yükseltmeye devam edeceklerini belirten Tunç, "Ülkemizin kalkinmasi devam ederken demokrasimizin standardinin daha da yükselmesi, hukuk devleti ilkesinin daha da güçlenmesi, insan hak ve hürriyetleri önünde çikabilecek engelleri kaldirma noktasinda elimizden gelen gayreti göstermeye devam edecegiz." diye konustu.

Anayasa'yi vesayetçi anlayistan arindirabilmek, darbeci ruhu ortadan kaldirabilmek için çok önemli düzenlemeler gerçeklestirdiklerinin altini çizen Tunç, hükümet sistemi degisikligiyle büyük bir yönetim reformunu gerçeklestirdiklerini aktardi. Tunç, sunlari söyledi:

"Yargi birliginin saglanmasi; devlet güvenlik mahkemeleri ve özel yetkili mahkemelerin kaldirilmasi anlaminda, Anayasa Mahkemesinin ve Hakimler Savcilar Kurulunun demokratik hukuk devleti ilkesine uygun hale getirilmesi noktasinda önemli düzenlemeler yapmistik. Anayasamizda siki yönetim gibi, darbecilerin yargilanamamasi gibi maddeler vardi. Tüm bunlari ayiklamistik. Kadin ve çocuk haklariyla ilgili çok önemli düzenlemeler yapmistik. Anayasamizin yapilis süreci, darbe sonrasi yapilmasi, yapanlarin darbeci olmasi... Sadece bu bile anayasa degisikligine ihtiyaç oldugunu gösterir. Milletimiz demokratik sivil bir anayasayi elbette hak ediyor. Temennimiz TBMM'deki bütün siyasi partilerimiz bu konuda bir araya gelir ve uzlasma saglanabilirse, elbette bu noktadaki çalismalar da Meclisimizin takdirindedir. Adalet Bakanligi olarak bu konuda teknik destek vermeye her zaman haziriz."

Tunç, Adalet Bakanligi olarak yargi tarafsizligi ve bagimsizligi anlaminda bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da gereken hassasiyeti göstermeye devam edeceklerini; yargi dünyasindan, vatandaslardan gelen talepler noktasinda güven veren bir adalet sisteminin tesisiyle ilgili mesafeyi katetmeyi kesintisiz sürdüreceklerini söyledi.

- Can Atalay'in durumu

Adalet Bakani Tunç, TIP Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'in durumuyla ilgili soru üzerine de sunlari kaydetti:

"Onunla ilgili yargi süreci devam ediyor. TBMM Baskanligina basvurular var. Bu basvurular neticesinde elbette yargi süreciyle ilgili Meclis Baskanligi gelen cevaplara göre hareket edecektir. Adalet Bakanliginin uhdesinde degil. Yargitay'da görülen bir dava. Gezi davasiyla ilgili hususu sordunuz. Yargitay'da su anda hükümlü olarak dosyasi devam ediyor, hüküm verilmis. Yargitay'dan gelecek cevaba göre Meclis Baskanligi hareket edecektir. Biliyorsunuz Gezi davasi anayasal düzenle alakali bir konu. Anayasa'nin 14. maddesindeki dokunulmazlik kapsami disinda olan dosyalardan. Tabii ki bunun takdiri Meclis Baskanligimizla Yargitay arasindaki yazisma sonrasi ortaya çikacak hususlar."