Ispanya'da kraliyet koleksiyonlarinin sergilenecegi müze açiliyorSenhan Bolelli- Baskent Madrid'deki müzede, insaat çalismalari sirasinda ortaya çikarilan ve Endülüs dönemi Müslümanlarina ait sehir surlarinin kalintilari da yer aliyor

Ispanya'da kraliyet koleksiyonlarinin sergilenecegi müze açiliyorSenhan Bolelli- Baskent Madrid'deki müzede, insaat çalismalari sirasinda ortaya çikarilan ve Endülüs dönemi Müslümanlarina ait sehir surlarinin kalintilari da yer aliyor

MADRID (AA) - Prado, Reina Sofia ve Thyseen müzeleriyle ünlü Ispanya'nin baskenti Madrid'de, kraliyet koleksiyonlarinin sergilenecegi müze açiliyor.

Ispanya'nin krallik tarihindeki kültürel ve sanatsal mirasindan sorumlu olan "Patrimonio Nacional" adli devlet kurumu, 1998 yilinda proje olarak ortaya atilan ve 2002'de yapimina baslanan "Kraliyet Koleksiyonlari Galerisi" adli müzeyi hayata geçirdi.

Madrid'in merkezinde Kraliyet Sarayi ile Almudena Katedrali arasinda 40 bin metrekarelik bir alanda insa edilen 8 katli müzenin üç kati, sergi alani olarak 29 Haziran'da ziyarete açilacak.

- Madrid'deki sehir surlarinin kalintilari da sergileniyor

Müze ayni zamanda, Endülüs döneminin (711-1492) Madrid'deki kalintilarina da ev sahipligi yapiyor.

Tepelik bir alanda bulunan müzenin, 60 metre derinlige kadar yapilan temel insa çalismalari sirasinda ortaya çikarilan, 9. ila 11. yüzyillara denk gelen Endülüs döneminde Müslümanlarin insa ettigi sehir surlarinin kalintilari da müzede sergileniyor.

Müzeyle ilgili yabanci basina bilgi veren Patrimonio Nacional Baskani Ana de la Cueva, kurum olarak Ispanya genelinde kralliklar dönemiyle baglantili, aralarinda 19 sarayin da bulundugu bin kadar tasinmaz mülk, 170 binden fazla sanat eseri ve esyadan sorumlu olduklarini belirtti.

Kraliyet Koleksiyonlari Galerisi'nde iki katin, Borbon ve Asturias kralliklari dönemlerine ait eserlere ayrildigini, bir katin da geçici sergiler için kullanilacagini belirten De la Cueva, "Geçmiste kraliyete bagli olan tablo, hali ve esyalardan olusan toplam 650 parça eser bu müzede sergilenecek. Bunlardan bazilari diger müzelerden getirilirken, bir çogu da simdiye kadar depolarda tutulan ve ilk defa gün yüzüne çikarilan eserler." dedi.

De la Cueva, Kraliyet Sarayi'nin yilda 1,5 milyona yakin ziyaretçi aldigini, buna yakin bir sayinin da müzeyi ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Müze Direktörü Leticia Ruiz de "Burada paha biçilmez bir miras var." derken, kronolojik siraya göre seçtikleri eserler arasinda özellikle "dünyanin en iyileri" olarak tanimladigi, Hristiyanlik ve krallik motifleriyle süslenmis halilarin öne çiktigini ifade etti.

Müzeye giris fiyatlari 7 ila 14 avro olarak açiklandi.

Avrupa'nin en ünlü müzelerine ev sahipligi yapan Madrid'de sadece Prado Müzesi'nin Ispanyol ekonomisine yillik katkisi 745 milyon avroyu buluyor.