Kamerun'da 18 Anglofon ayrilikçi silah biraktiAhmet Emin Dönmez

Kamerun'da 18 Anglofon ayrilikçi silah biraktiAhmet Emin Dönmez

YAOUNDE (AA) - Kamerun'un Güney Bati bölgesinde Anglofon (Ingilizce konusan) ayrilikçi grup üyesi 18 kisinin silah biraktigi bildirildi.

Kamerun Ulusal Silahsizlanma ve Yeniden Bütünlesme Komitesi (CNDDR) Koordinatörü Fai Yengo Francis, yaptigi açiklamada, Güney Bati bölgesinde 18 Anglofon ayrilikçinin silah birakarak valilige teslim oldugunu duyurdu.

Silah birakanlar arasinda "General Baron" ve "Egbe Jerome" takma adli iki üst düzey yöneticinin oldugunu belirten Francis, 2018'den bu yana 3 bin 390 ayrilikçinin silah biraktigini sözlerine ekledi.

- Anglofon krizi

Kamerun'da hükümetin, Anglofon Güney ve Kuzey Bati bölgesindeki okul ve mahkemelere Ingilizce bilmeyen ögretmen ve hakimleri atamasina tepki olarak, bölgede 2016'nin son aylarinda gösteriler baslamis ve Anglofon krizi patlak vermisti.

Ayrilikçi gruplar, ülkenin 1961'de federalizme geçisinin yil dönümü 1 Ekim 2017'de "Ambazonya" adini verdikleri sembolik devlet kurduklarini açiklamis ve resmi dili de Ingilizce ilan etmislerdi.

Son verilere göre, Anglofon krizinde ordu ile ayrilikçilar arasindaki çatismalarda en az 6 bin kisi yasamini yitirdi, 800 bin kisi yerinden oldu, 40 bin kisi ise komsu ülkelere siginmak zorunda kaldi.