BAE, Israil Maliye Bakani’nin Filistin halkinin varligini inkar eden açiklamasini kinadiMuhammed Semiz

BAE, Israil Maliye Bakani’nin Filistin halkinin varligini inkar eden açiklamasini kinadiMuhammed Semiz

ISTANBUL (AA) - Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Israil’in asiri sagci Maliye Bakani Bezalel Smotrich’in Filistin halkinin varligini inkar eden açiklamalarina tepki gösterdi.

BAE Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, "BAE, kiskirtici söylemleri, ahlaki ve insani deger ve ilkelerle çelisen tüm uygulamalari reddediyor." ifadelerine yer verildi.

Nefret söylemi ve siddetle mücadele edilmesi gerektigi belirtilen açiklamada, "bölgede tirmanisi azaltma çabalarinin bir parçasi olarak hosgörü ve bir arada yasama degerlerinin desteklenmesinin" önemi vurgulandi.

Açiklamada ayrica, 1967 sinirlarinda baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devletinin kurulmasi ve iki devletli çözümü tehdit eden yasa disi uygulamalara son verilmesi gerektigi kaydedildi.

- Ne olmustu?

Israil'in asiri sagci Maliye Bakani Bezalel Smotrich, Paris ziyareti sirasinda, Likud Partisi'nin eski Baskani Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptigi konusmada, "Filistin diye bir halkin olmadigini ve bunu Beyaz Saray'in da duymasi gerektigini" söylemisti. Smotrich'in konusma yaptigi kürsüde Ürdün'ü de içine alan Israil haritasi kullanmasi da dikkati çekmisti.

Maliye Bakani Smotrich, daha önce de Yahudi yerlesimcilerin 26 Subat'ta toplu saldirilarina hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nin yeryüzünden silinmesi gerektigini" ifade etmisti. Bu sözleri uluslararasi arenada yogun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmis, herhangi bir resmi görüsme yapamamisti.

Paris'teki Jacques Kupfer'i anma töreni de gelen tepkiler üzerine ilk planlandigi merkezde yapilamamis ve baska bir salona alinmisti. Smotrich ise bu durumu "Israil nefreti her yerde" seklinde yorumlamisti.