Amasra'da maden ocagindaki patlamaya iliskin dava sürüyorEmre Ayvaz

Amasra'da maden ocagindaki patlamaya iliskin dava sürüyorEmre Ayvaz

BARTIN (AA) - Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 14 Ekim 2022'de 43 isçinin hayatini kaybettigi, 9 isçinin yaralandigi patlamaya iliskin 8'i tutuklu 23 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Bartin Agir Ceza Mahkemesince Bartin Adliyesi'nde özel olarak olusturulan salonda görülen durusmaya, tutuklu ve tutuksuz saniklar, müstekiler, patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari ile taraf avukatlari katildi.

Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince genis güvenlik önlemi alindi.

Bazi müstekiler ile patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari, salona getirildikleri sirada saniklara tepki gösterdi.

Davanin ikinci gününde tutuklu sanik TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in avukatinin beyanlarinin dinlenilmesinin ardindan saniklarin savunmasinin alinmasina devam edilecek.

- Süreç

Bartin'in Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 siralarinda meydana gelen patlamada 41 isçi hayatini kaybetmis, 11 isçi yaralanmisti. Bir isçi sevk edildigi hastanede 4 Kasim 2022'de, bir isçi de patlamadan 173 gün sonra yasamini yitirmisti.

Amasra Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma kapsaminda aralarinda TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulundugu 24 süpheli gözaltina alinmisti.

Süphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu ve Basmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden olusan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydin ve Ibrahim Hakan Menges ile emniyet mühendisi Sahan Kahraman "bilinçli taksirle birden fazla insanin ölümüne ve yaralanmasina neden olmak" suçundan tutuklanmis; 4 süpheliye adli kontrol hükümleri uygulanmis, süphelilerden 3'ü çikarildiklari hakimlikçe, 9'u savcilik sorgularinin ardindan serbest birakilmisti. Bu süpheliler arasinda yer alan bir kisi hakkinda da sorusturma sürecinde "takipsizlik" karari verilmisti.

Iddianamede, tutuklu saniklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkinda 42 kez "olasi kastla öldürme" suçundan toplam 840 yildan 1050 yila kadar, 4 kez "olasi kastla yaralama" suçundan da toplam 4 yil 16 aydan 12 yila kadar hapis cezasi talep ediliyor.

Bu 4 sanigin iki suçtan toplam 844 yil 16 aydan 1062'ser yila kadar hapsi istenen iddianamede, diger 4'ü tutuklu 19 sanigin ise "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8 aydan 22 yil 6'sar aya kadar hapsi isteniyor.