Astrofotografçilar 90 bin görüntüyü birlestirerek Günes yüzeyinin mozaigini yaptiYavuz Aydin

Astrofotografçilar 90 bin görüntüyü birlestirerek Günes yüzeyinin mozaigini yaptiYavuz Aydin

ANKARA (AA) - Astrofotografçilar Andrew McCarthy ve Jason Guenzel, 90 bin fotografini birlestirerek Günes'in en büyük mozaigini yapti.

Livescience'in haberine göre, iki astrofotografçi, 2017'deki tam Günes tutulmasi esnasinda Guenzel'in çektigi fotograf da dahil olmak üzere, kendi kareleri ile ABD Havacilik ve Uzay Ajansi (NASA) fotograflarini da kullanarak Günes yüzeyinin mozaigini olusturdu.

Fotograflardan bir kismi ise NASA'nin 1995'te Avrupa Uzay Ajansi (ESA) isbirligiyle uzaya firlattigi Günes ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO) Teleskobu'ndan alindi.

McCarthy ve Guenzel, Günes'in türbülansli yüzeyini gösteren ve bir tenis topunun üzerindeki tüylere benzeyen "Helios Füzyonu" adini verdikleri görüntüyü olusturmak için yaklasik 90 bin uydu fotografini bir araya getirdi.

McCarthy, yaptigi açiklamada, "Astrofotografçiligin geleneksel kurallarini çigneyecek sekilde, yildizimizin hiper dogru görüntüsünü olusturmak için hem bilimi hem de sanati birlestirerek limitleri zorladik. Günes'in tam bir mozaigini yapmak istedik." dedi.

Günes atmosferinin en dis kismi olan koronanin ve korona ile Günes'in görünür yüzeyi (fotosfer) arasindaki ince plazma tabakasinin olusturdugu kromosferin görüntülerini almanin zor oldugunu vurgulayan McCarthy, Günes'in bu bölümlerinin yalnizca özel kosullarda görülebilir oldugunu belirtti.

McCarthy, normalde ayni anda fotograflanamayan Günes atmosferinin birden fazla katmanini kullandiklarina isaret ederek "Çünkü Günes'in parlakligi nedeniyle korona sadece tam günes tutulmasi gibi günisiginin tamamen engellendigi durumlarda görülür hale geliyor." diye konustu.

Fotografçilar, bir bilgisayar yazilimiyla 90 bin görüntüyü "adeta bir yorgan gibi birbirine diktiklerini" ifade etti.

McCarthy mozaigin, günesin yüzeyinden siçrayan diken görünümlü ince plazma jetleri ve kabaca 14 Dünya boyutunda dev bir plazma kasirgasini içerdigini kaydetti.

Astrofotografçi McCarthy, 22 Mart'ta çalismalarinin son haline geldigini sosyal medya hesabindan duyurmustu.