Ürdünlü kadin girisimci geleneksel ile moderni harmanlayarak "termal bohça" üretiyorMehmet Nuri Uçar,Hacer Baser- Ürdünlü girisimci Emel Tuffaha, Kovid-19 sürecinde yasadiklari ekonomik sikintilarin ardindan aile bütçesine katki saglamak için is aramaya basladi - Tuffaha, annesinin eski dikis makinesi ile basladigi isinde bir bohçayi yaklasik bes saatte ortaya çikardigini anlatti

Ürdünlü kadin girisimci geleneksel ile moderni harmanlayarak "termal bohça" üretiyorMehmet Nuri Uçar,Hacer Baser- Ürdünlü girisimci Emel Tuffaha, Kovid-19 sürecinde yasadiklari ekonomik sikintilarin ardindan aile bütçesine katki saglamak için is aramaya basladi
- Tuffaha, annesinin eski dikis makinesi ile basladigi isinde bir bohçayi yaklasik bes saatte ortaya çikardigini anlatti

SALT (AA) - LEYS EL-CUNEYDI - Ürdünlü kadin girisimci Emel Tuffaha, geleneksel kilim kumaslarini kullanarak yemekleri sicak tutmaya yarayan "termal bohça" üretmeye basladi.

Ürdünlü kadinlarin geçmis yillarda yemekleri korumak için kullandiklari geleneksel yöntemden ilham alan Tuffaha, modern dokunuslarla hazirladigi termal bohça konusunda olumlu geri bildirimler aldigini söyledi.

Ürdün'ün Belka vilayetindeki Es-Salt kentinde esi ve çocuklariyla yasayan Tuffaha, AA muhabirine Kovid-19 sürecinde yasadiklari ekonomik zorluklarin ardindan aile bütçesine katki saglamak için is arayisina girdigini anlatti.

Eski zamanlarda tarlalara gidenlerin yiyeceklerini bohçalarla yanlarinda götürmesi fikrinden yola çiktigini ifade eden Tuffaha, annesinin eski dikis makinesi ile ise koyuldugunu kaydetti.

Ürdünlü Tuffaha, ürettigi bohçanin kullanisli olmasina özen gösterdigini dile getirerek, yaptigi isin çevresinde yogun ilgi gördügünü aktardi.

- Tasarimda geleneksel detaylar

Gelenegi yasatmak adina termal çantanin yapiminda Bedevilere ait kumas türü olarak bilinen Sadu'yu kullandigini söyleyen Tuffaha, bunun zamanla kendisi için bir gelir kapisina dönüstügünü, özellikle kadinlardan siparis aldigini belirtti.

Çantanin içi için isi yalitimli malzemeler kullandigini ifade eden Tuffaha, "Isiyi yüzde 90 koruyan ve 6 saat boyunca sicak ya da soguklugu muhafaza eden bir çanta ürettim." dedi.

Tasarimda Ürdün kültürel mirasindan esinlendigini ancak termal çanta fikrinin Afrika'ya kadar uzandigini kaydeden Tuffaha, halihazirda tek çalistigini ve girisiminin öncü bir projeye dönüsmesi için çaba sarf ettigini dile getirdi.

Tuffaha, bir bohçanin yaklasik 5 saatte üretildigini ancak talep edilen boyut ve üzerine isim yazdirma gibi isteklere göre bu sürenin degistigini söyledi.

Çantalarin 14 ila 28 dolardan satildigini aktaran Tuffaha, çantanin hafif, görsel olarak güzel, yikanabilir ve temizlenebilir özelliklere sahip oldugunu, sürekli isitma islevine maruz kalmadigi için de çantada muhafaza edilen yemeklerin tadinin daha güzel oldugunu sözlerine ekledi.