Fransa'da tartismali emeklilik reformuna karsi kitlesel grevlerin 8'incisi basladiEsra Taskin

Fransa'da tartismali emeklilik reformuna karsi kitlesel grevlerin 8'incisi basladiEsra Taskin

PARIS (AA) - Fransa'da tartismali emeklilik reformuna karsi düzenlenen kitlesel grevlerin 8'incisi baslarken, ülke genelinde 200'den fazla noktada gösteri düzenlenecek.

Ülkede emeklilik yasini 62'den 64'e çikarmayi öngören reforma iliskin yasa tasarisi yerel saatle 09.00'da Fransiz Senatör ve milletvekillerinden olusan Karma Komisyon'da görüsülmeye baslanirken Genel Is Sendikasi (CGT) basta olmak üzere çok sayida sendikanin katilimiyla bu reforma karsi 8'inci büyük grev basladi.

Fransiz basinindaki haberlere göre, baskent Paris basta olmak üzere çok sayida kentte enerji, ulasim, rafineri ve temizlik dahil farkli sektörlerin çalisanlari greve gitti.

Ülke genelinde baskentin yani sira Lille, Marsilya gibi kentlerde de protestolarin beklendigi grevler kapsaminda, bölgesel istihbarat verilerine göre 50 bin ila 80 bini Paris'te olmak üzere ülke genelinde 650 bin ila 850 bin kisinin, 230 farkli noktada gösterilere katilmasi bekleniyor.

Grev nedeniyle bazi tren seferleri iptal edildi.

Fransiz Sivil Havacilik Genel Müdürlügü (DGAC) hafta basinda hava yolu sirketlerine, kontrolörlerin grevi nedeniyle Paris Orly Havalimani'ndaki bugünkü uçuslarinin yüzde 20'sini iptal etme çagrisinda bulunmustu.

- Paris'te 7 bin ton çöp yigildi

Öte yandan reforma karsi temizlik isçilerinin günlerdir devam eden grevi nedeniyle baskent Paris'in sokaklarinda çöp yiginlari olustu.

Paris Belediyesi dün, baskent sokaklarinda 7 bin tondan fazla çöpün biriktigini açiklamisti.

- Tartismali emeklilik reformu için kritik hafta

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasinda yer alan emeklilik reformunun hayata geçirilecegini açiklamisti.

Emeklilik yasinin 62 oldugu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yasinin kademeli olarak her yil 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çikarilacagini ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil prim ödeme sarti getirilecegini söylemisti.

Tartismali reforma karsi ülke çapinda 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.

Reformun, "emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören" en tartismali maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diger maddelerini kabul etmisti.

Karma Komisyonda bugün görüsülen reform, bir daha Senatoda oylamaya sunulacak, ardindan nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek.

Mecliste salt çogunlugu bulunmayan iktidar kanadi son günlerde özellikle merkez sag Cumhuriyetçiler (LR) partisi milletvekillerini reformlarini desteklemesi için ikna etmeye çalisiyor.