TKGM, "Hisseli tapu sahiplerine, ön alim hakki için 90 gün süre tanindigi" iddialarini yalanladiMehmet Tosun

TKGM, "Hisseli tapu sahiplerine, ön alim hakki için 90 gün süre tanindigi" iddialarini yalanladiMehmet Tosun

ANKARA (AA) - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü (TKGM), "Hisseli tapu sahiplerine, tapuda ön alim hakki için 90 gün süre tanindigi, yasal süre içerisinde basvuru yapmayanlarin haklarini kaybedecegi" iddialarinin gerçegi yansitmadigini bildirdi.

TKGM'den yapilan açiklamada, bazi basin organlarinda, "Tapu sahipleri dikkat, 90 gün süre taninmisti, 52 gün kaldi. Yapilmazsa hakkinizi kaybedeceksiniz." seklinde haberlerin yer aldigi belirtildi.

Söz konusu haberlerdeki "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünde yer alan tapu kayitlarina iliskin çalisma baslatildi. Ön alim hakki sahibi paydaslara, gayrimenkul alicisi tarafindan satisin bildirilmesi durumunda ön alim davasinin açilmasi gerekir. Ön alim davasi (sufa) 3 ay içerisinde açilmali" seklindeki iddialarin dogru olmadigi ifade edilen açiklamada, ön alim hakkinin Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenen, payli mülkiyette bir paydasin tasinmaz üzerindeki payini tamamen veya kismen üçüncü kisiye satmasi halinde, diger paydaslara taninan bir hak oldugu hatirlatildi.

Genel Müdürlügün, bu durum haricinde, bu hakki tesis etme ya da süreleri baslatma gibi bir yetkisinin bulunmadiginin alti çizilen açiklamada,
"Kurumumuzla ilgili haber yapilirken, konunun asil muhatabi olan Genel Müdürlügümüzün bilgisine basvurulmasi, halka dogru bilginin ulasmasi açisindan çok büyük önem arz etmektedir." ifadelerine yer verildi.