Kanada'da STK'lerin Afganistan’a yardim götürmesini saglayacak tasari parlamentoya sunulduSeyit Aydogan

Kanada'da STK'lerin Afganistan’a yardim götürmesini saglayacak tasari parlamentoya sunulduSeyit Aydogan

TORONTO (AA) - Kanada’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslarinin (STK), Taliban kontrolündeki Afganistan’a yardim götürmelerine imkan saglayacak yasa tasarisi, parlamentoya sunuldu.

Kanada Kamu Güvenligi Bakani Marco Mendicino, parlamentoya sunulan tasariyla ilgili, Kanada Kizilhaç merkezinde basin toplantisi düzenledi.

Mendicino, "Bu yasa tasarisi anin aciliyetini karsiliyor ve STK'lere Afganistan'da ihtiyaci olanlara yardim etmek için ihtiyaç duyduklari esnekligi veriyor. Afganlar, yardim gruplari ve parlamento huzurundaki taniklarin verdigi mesaj nettir; Afganistan'daki durum vahim." dedi.

Bakan Mendicino, kurallari gevsetme kararinin, Kanada yasalarina göre terör listesinde yer alan Taliban'in onaylandigi seklinde yorumlanmamasi gerektigini söyledi.

Kanada Terörle Mücadele Yasasi hükümlerine göre, terör örgütleri listesinde bulunan örgütlerin kontrolündeki bölgelere insani yardim götüren STK'ler, terör örgütünü maddi olarak desteklemekten cezai olarak sorumlu tutulabiliyor.

Parlamentoya sunulan yasa tasarisi, Kanadali yardim görevlilerinin, teröristlerin kontrol ettigi alanlarda kovusturma olmaksizin görevlerini yerine getirmeleri için Kanada ceza yasalarinin hükümlerinde degisiklik yapilmasini öngörüyor.

Tasarinin yasalasmasi halinde, insani yardim görevlilerine "terörist grubun kontrol ettigi cografi bölgede" krizde olan insanlara yardim etmeleri için izin verilecek.

Kanada'da bir tasarinin, yasalasma sürecinde, parlamentoda kabul edildikten sonra senatoda da onaylanmasi gerekiyor.

Kanada genelindeki insani yardim kuruluslari ve Afgan toplumu, söz konusu degisikligin yapilmasi için bir süredir Basbakan Justin Trudeau hükümetine imza kampanyalariyla çagrida bulunuyordu.

Kanada, Taliban’in Agustos 2021'den itibaren kontrol altina aldigi Afganistan’dan yaklasik 40 bin Afgan'i, göçmen olarak almisti.