Suudi Arabistan: Iran'da yatirimlarimiz hizla gerçeklesebilirMohammad Farid Mahmoud Abdullah,Mahmut Geldi

Suudi Arabistan: Iran'da yatirimlarimiz hizla gerçeklesebilirMohammad Farid Mahmoud Abdullah,Mahmut Geldi

RIYAD (AA) - Suudi Arabistan Maliye Bakani Muhammed el-Cedan, Riyad ile Tahran arasindaki anlasmanin ardindan ülkesinin Iran'da yatirimlarinin hizla gerçeklesebilecegini söyledi.

Cedan, Suudi Arabistan Kamu Yatirim Fonu tarafindan organize edilen Uluslararasi Finans Sektörü Forumu'nda konustu.

Iran'da Suudi Arabistan yatirimlari için bir firsat olustugunu belirten Cedan, bu yatirimlarin baslamasinin önünde herhangi bir sorun görmedigini dile getirdi.

Tahran ile yapilan anlasmaya bagliliklarinin altini çizen Cedan, Suudi Arabistan makamlarinin bölgenin istikrara kavusmasi, halklarin ihtiyaçlarinin karsilanmasi, yatirimlar ve refahi saglama adimlari kapsaminda bu anlasmaya imza attigina isaret etti.

- "Iran bize komsu bir ülke ve yüzlerce yil daha böyle kalacak"

Tahran-Riyad anlasmasinin ardindan ülkesinin Iran'da yatirimlarinin hizla gerçeklesebilecegini kaydeden Suudi Arabistanli Bakan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iran bize komsu bir ülke ve yüzlerce yil daha böyle kalacak. Yatirim, kalkinma ve ekonomik alanlar basta olmak üzere Iran ile iliskileri normallestirme konusunda hiçbir engel görmüyorum. Bizim ve Iran'in istikrara ihtiyaci var."

- Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de bulundugu 47 kisi "terör" suçlamasiyla idam edilmisti.

Idamlara tepki gösteren Iranli yetkililerin pes pese yaptigi açiklamalarin ardindan Suudi Arabistan'in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binalari Iran'daki göstericiler tarafindan atese verilmisti.

Mart 2015'te baslayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler tamamen kesilmisti.

Iran ve Suudi Arabistanli yetkililer, Nisan 2021'de Bagdat'ta dogrudan görüsmeler yapmak üzere bir araya gelmis ve Irak'in arabuluculugundaki görüsmeler daha sonra da devam etmisti.

Riyad ve Tahran, 7 yil aradan sonra Pekin'de Çinli yetkililerin araciligiyla 10 Mart'ta diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.